GLOBUS

Ko je najbogatija žena svijeta: Na računu ima 46 milijardi, uzgaja konje i kupuje slike

Jutarnji.hr

12.3.2018

Na ovogodišnjoj listi najbogatijih ljudi časopisa "Forbes" ove godine našlo se i 256 žena. Njihovo je ukupno bogatstvo, usporedno s lani, povećano za 20 posto i premašilo je bilion dolara.

Većina milijarderki s ove liste naslijedila je svoje bogatstvo, no više od četvrtine njih izdašni imetak su stvorile same, prenosi Jutarnji.hr.

Najbogatija žena na svijetu je Alis Volton (Alice Walton), nasljednica osnivača "Walmarta", čije je bogatstvo s 33,8 naraslo na 46 milijardi dolara. "Walmart" je najveća američka i svjetska kompanija za trgovinu i najveći maloprodajni lanac koji se odnedavno uspješno probio i na polje internet-trgovine u direktnom okršaju s Amazonom. Kako Alis troši toliki novac?

Oduvijek je bila poznata kao velika ljubiteljica umjetnosti, a već je kao dijete kupila reprodukciju Pikasove slike za dva dolara. Skupila je izuzetnu kolekciju umjetnina, pa se tako u njenom vlasništvu nalaze djela legendarnih američkih umjetnika poput Endija Vorhola (Andy Warhol), Normana Rokvela (Rockwell) i Džorđie Okif (Georgie O'Keef). Alis je otvorila i muzej kako bi "udomila" sve skupljene umjetnine, a još se bavi uzgojem konja i kupovinom nekretnina.

No, njen život ne prolazi bez kontroverzi. Učestvovala je u nekoliko saobraćajnih nesreća kada je utvrđeno da je vozila u pijanom stanju, no izvukla se samo s upozorenjem. Također se suočila s ljutim radnicima "WalMarta", koji su, ogorčeni enormnim bogatstvom svojih šefova, protestovali i tražili veće plaće.

Volton je tron preuzela od nasljednice kozmetičkog diva L’Oreal, Lilijan Betankur (Liliane Bettencourt), koja je umrla u septembru 2017. u 94. godini.

Njena jedina kćer Fransoa Betankur Mejers (Francoise Bettencourt Meyers) druga je najbogatija žena čiji je imetak procijenjen na 42,2 milijarde dolara.

Treća bogatašica pri vrhu liste je Suzan Klaten (Susanne Klatten) čije je bogatstvo procijenjeno na 25 milijardi dolara, prvenstveno zahvaljujući naslijeđenom udjelu u automobilskom gigantu BMW.

Četvrta najbogatija žena je Žaklin Mars (Jacqueline Mars) koja se bavi proizvodnjom hrane. U njenom je vlasništvu čuveni brend slatkiša "mars". Njeno bogatstvo iznosi 23,6 milijardi dolara.

Na petom mjestu je Jang Huijan (Yang Huiyan) iz Kine koja se bavi nekretninama, s bogatstvom od 21,9 milijardi dolara.

Među deset najbogatijih žena njih osam je naslijedilo sve svoje bogatstvo. Preostale dvije naslijedile su znatnu imovinu, ali su je potom same dodatno razvile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.