GLOBUS

Snimak o nasilju u videoigrama prikazan Donaldu Trampu

CDM

12.3.2018

Sinoć, po našem vremenu, održao se veoma zanimljiv sastanak između predstavnika industrije videoigara, organizacije roditeljske kontrole medija i američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa).

U pitanju je bio jedan od sastanaka koji se organiziraju povodom nasilja u školama i nedavnog krvoprolića na Floridi, zbog čega je Tramp izjavio da je nasilje u videoigrama krivac za to.

Na samom početku sastanka, predstavnici struje protiv nasilja videoigara Trampu su prezentirali montažu s isječcima iz popularnih igara, gdje je prikazana pucnjava, ali i nasilje tupim i oštrim oružjem, s puno krvi i manjka dijelova tijela.

Ova montaža sadrži snimke iz igara kao što su serijal Call of Duty, Dead by Daylight, Sniper Elite 4, The Evil Within, Fallout i druge, i trebala je uvjeriti predsjednika Trampa koliko su videoigre nasilne. Prema navodima prisutnih, njegov komentar je bio “Ovo je zaista jako nasilno, zar ne?”

Nasilje u videoigrama i njegova korelacija s agresijom djece u stvarnom životu tema je stara koliko i same videoigre, i do sada je uvijek bila opovrgavana.  Donedavno je čak bila u sjeni, ali su ponovne pucnjave u školama izbacile ovaj argument iznova na površinu.

Video koji je prikazan predsjedniku Trampu možete vidjeti ispod, a on je okačen na zvaničnom kanalu Bijele kuće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.