GLOBUS

Rusko pravosuđe saslušava Miru Marković

CDM

12.3.2018

Viši sud u Beogradu uputio je molbu ruskim pravosudnim organima da kao svjedoka saslušaju Miru Marković.

Radi se o postupku po njenoj privatnoj tužbi kojom nekadašnjeg upravnika Okružnog zatvora Dragišu Blanušu tereti za otmicu supruga Slobodana Miloševića i druga krivična djela na štetu te porodice.

Marković je u Ruskoj Rederaciji dobila politički azil, pošto se protiv nje u Srbiji vodi krivični postupak povodom kojeg je za njom 2006. godine raspisana crvena potjernica Interpola po nalogu Višeg suda.

Portparol suda Bojana Stanković precizirala je da saslušanje Mire Marković trebaju obaviti nadležni organi Ruske Federacije na osnovu Evropske konvencije o pružanju međunarodne pravne pomoći.

Potjernica za njom je na snazi od 2006. godine kada je raspisana zbog izbjegavanja suđenja u kojem je optužena za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja vladinih službenika u vezi s dodjelom državnih stanova. Nju u postupku protiv Blanuše zastupa punomoćnik.

Viši sud je također zatražio pribavljanje dokumentacije o izručenju Miloševića Haškom tribunalu, budući da Marković u privatnoj optužnici tvrdi da je Blanuša dozvolio 28. juna 2001.godine da NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gdje je umro 11. marta 2006. godine.

Suđenje Blanuši je zbog svih neophodnih radnji odloženo za 2. juli.

Ovo suđenje se ponavlja po nalogu Apelacionog suda koji je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Blanuša bio oslobođen optužbi za otmicu Miloševića, dok su druge optužbe bile odbijene zbog zastarjelosti.

Pored pomenute optužbe za otmicu Miloševića, Blanuši se suđenje ponavlja i zbog optužbe Mire Marković da je neovlašteno objavio knjigu “Čuvao sam Miloševića”, koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsjednika SRJ pred njegovo izručenje Hagu, za koju je također bio oslobođen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.