GLOBUS

Umro Oskar Grening, "knjigovođa iz Aušvica"

Twitter

Srna

12.3.2018

Oskar Grening (Oskar Gröning) poznat kao "knjigovođa iz Aušvica", koji je 2015. godine postao jedan od posljednjih osuđenih za zločine nacističkog genocida nad evropskim Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata, umro je u 96. godini, objavio je "Spiegel".

On je umro u bolnici, pa nije započeo služenje četverogodišnje kazne zbog uloge pomoćnika u ubistvu 300.000 ljudi u logoru Aušvic, gdje je stradalo milion žrtava.

"Spiegel" piše da je Grening umro u petak, 9. marta, ali zatvorska uprava još nije izdala smrtovnicu. On sam nije učestvovao u ubistvima, ali je brojao gotovinu uzetu od žrtava po njihovom dolasku u logor.

Pažnju javnosti Grening je privukao 2005. godine, nakon što je u jednom intervjuu u kome je govorio o radu u logoru pokušao uvjeriti ljude koji negiraju holokaust da se genocid dogodio, i to u vrijeme kada su procesuirani pretežno visokorangirani zvaničnici ili vojnici, a ne nižerangirani službenici u vezi s Holokaustom nad Jevrejima.

Grening je priznao da snosi moralnu odgovornost za to što je radio u Aušvicu. On je slao novčanice koje je pronašao u prtljagu Jevreja pripadnicima SS u Berlinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.