GLOBUS

Istočna Guta: Evakuirana prva grupa od stotinu civila

AFP

Srna

13.3.2018

Prva od dvije grupe od oko sto civila napustila je područje sirijske Istočne Gute humanitarnim koridorom, koji vodi ka kontrolnom punktu El Vafidin, izjavio je šef ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji Jurij Jevtušenko (Yuri Evtushenko).

On je rekao da je, nakon razgovora predstavnika Centra s liderima ilegalnih naoružanih grupa u Istočnoj Guti, postignut dogovor o evakuaciji dvije grupe sačinjene od ukupno sto civila iz Dume ka naselju El Vafidin i da među evakuiranim ima ranjenih.

Današnja evakuacija je treća ovakva velika akcije iz Istočne Gute. Ranije su 52 osobe napustile Misrab, dok je 76 osoba evakuirano iz naselja Dubai.

Prvi zamjenik ministra odbrane Rusije Valerij Gerasimov izjavio je da se očekuje evakuacija više od hiljadu militanata i civila iz Istočne Gute.

- U skladu sa sporazumom postignutim s liderima militanata, danas je planirana evakuacija više od hiljadu civila i militanata iz područja Dume - rekao je Gerasimov na sastanku predstavnika ruskog Ministarstva odbrane. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.