GLOBUS

U Londonu više ruskih špijuna nego ikad

London: Britanci ne mogu parirati ruskim špijunima.

S. N.

13.3.2018

Likvidacija nekadašnjeg agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije, prošle sedmice u Londonu, podigla je i više od bure na Zapadu.  

List The New York Times, pozivajući se na tvrdnje bivšeg britanskog špijuna, objavila je da je u glavnom gradu Velike Britanije danas prisutno više ruskih špijuna nego u najgore vrijeme Hladnog rata.

Njihov posao je da grade veze s britanskim političarima, ali i prate aktivnosti Rusa koji žive u Londonu. Ne zanimaju ih samo oni koji su pobjegli ili se preselili, a neskriveno mrze Vladimira Putina i njegovu vlast, već i prijatelji predsjednika Rusije. Privučeni atraktivnim nekretninama, te pogodnim bankarskim sistemom, Rusi sve više dolaze u Veliku Britaniju, primarno u London.

Za njima stiže i rastuća armija Putinovih špijuna koji ih intenzivno prate i o svemu izvještavaju Kremlj.

Jedan od onih koji su pod lupom ruskih špijuna je i Vladimir Ašurkov, koji je do 2014. bio među čelnim ljudima opozicije. Očekivani mir u Londonu nije našao nikada. Njemu blizak prijatelj izvijestio ga je da je, kada je pred kraj 2014. godine posjetio Moskvu, bio saslušavan o svojim sastancima s njim. Ispričao mu je da su islijednici bili detaljno informirani i o bitnom sastanku koji su on i Ašurkov imali u jednom lonodnskom kafeu.

- Ne možete tu baš ništa uraditi. Čak i kada pobjegnete iz Moskve, oni vas prate ovdje, pušu vam za vratom – rekao je Ašurkov novinaru The New York Times-a.

Ovaj medij javlja i da su resursi Britanaca za borbu protiv ruskih špijuna bitno reducirani. Borba protiv terorizma i radikalizma preokupirala je pažnju MI – 5, jedne od britanskih obavještajnih agencija.

Ž8 = S. N.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.