HISTORIJA SUKOBA

Zašto je Tramp smijenio Tilersona?

Avaz.ba

13.3.2018

Nakon što je predsjednik Tramp (Trump) smijenio državnog sekretara Reksa Tilersona (Rex Tillerson), te na njegovo mjesto postavio šefa CIA Majka Pompea (Mike), visoki zvaničnik Bijele kuće otkrio je i detalje ove odluke predsjednika SAD.

Visoki zvaničnik Bijele kuće kazao je američkim medijima kako Tramp već duže vrijeme želi udaljiti Tilersona i to zbog predstojećih pregovora sa Sjevernom Korejom.

Tramp je prošle sedmice prihvatio poziv da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom.

Tilerson je bio na meti kritika još od objavljivanja njegove nominacije. Bivši direktor kompanije Exxon-Mobil prozivan je zbog dobrih odnosa s ruskom vladom i predsjednikom Vladimirom Putinom.

Odnosi između Trampa i Tilersona već su neko vrijeme loši. Tilerson je, navodno, Trampa prošle godine nazvao "moronom", a nikad nije demantovao da je upotrijebio tu riječ da opiše američkog predsjednika.

S druge strane, Tramp je u više navrata podrivao Tilersona kada je u pitanju vanjska politika. Nedavno je to uradio kada je objavio da će se sastati s Kim Jong-unom, i to samo nekoliko sati nakon što je Tilerson izjavio kako su pregovori oko toga "još daleko".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.