TURSKA

Erdoan učvršćuje vlast

Arhiv

Piše: S. N.

13.3.2018

Nakon što je referendumom dobio mandat da parlamentarnu demokratiju Turske pretvori u predsjednički sistem, predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) nastavlja s učvršćivanjem svoje i vlasti Stranke pravde i razvoja (AKP) koju predvodi.  

Turski je parlament jučer usvojio novi izborni zakon. Nakon što je jedan od čelnika parlamenta objavio rezultate glasanja, uslijedila je burna reakcija opozicije.

Prema novom izbornom zakonu, stranke koje formiraju (predizborne) koalicije dobivaju u startu više glasova. Uz to, Izborna komisija Turske ima pravo prekrajanja izbornih jedinica, te prenošenja glasačkih listića iz jedne izborne jedinice u drugu. Ako je potrebno, glasački odbor jednog biračkog mjesta može na glasalište pozvati snage sigurnosti, uključujući i agente tajne službe. To su samo neke od novina iz Izbornog zakona koji je danas dobio većinsku podršku turskog parlamenta.

Vlasti ističu da su promjene nužne kako bi Turska spremna ušla u opće izbore naredne godine. Prisustvo agenata sigurnosnih službi na biračkom mjestu pravdaju sigurnosnim razlozima, ali i transparentnošću samog glasanja.

Opozicija je na to uzvratila da AKP ovim promjenama otvara put sebi za dugu vladavinu, jer, ističu oni, već se sada zna koju će koaliciju ova stranka praviti kako bi ostala na vlasti i u budućnosti. Prisustvo snaga sigurnosti oni smatraju pritiskom na birače i prilikom za nove izborne krađe.

Predstavnici kurdske Demokratske partije upozorili su da je prekrajanje izbornih jedinica i premještanje glasačkih kutija način da se u cijelosti poništi volja kurdske manjine iskazana na glasalištima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.