VOJNI RAST

The Economist tvrdi: Rusija bi uskoro mogla biti jača od NATO-a

Avaz.ba

13.3.2018

Ono što bi trebalo brinuti Evropsku uniju više od razmetanja nuklearnim oružjem jeste ogromna konvencionalna sila Rusije koja se razvija na Baltiku, piše "Economist".

Kako navodi ovaj list, Putin je svojim godišnjim obraćanjem naciji i govorom o nuklearnoj raketi neograničenog dometa, koja garantirano može izbjeći američku protuzračnu odbranu, dobio naslovnice koje je želio, iako "nema ničeg novog u tome da Rusija može uništiti SAD nuklearnim oružjem, kao ni naznaka da će se nešto promijeniti na tom frontu."

Međutim, ono što bi Evropu više trebalo brinuti jeste sve veća ruska sila koja se razvija na Baltiku, navodi se u tekstu objavljenom 8. marta. Prema većini parametara, NATO je u prednosti nad Rusijom. Međutim, realnost na terenu mogla bi biti drugačija.

Kako list navodi, pozivajući se na navode RAND korporacije, eksperti tvrde da Rusija sada ima značajnu lokalnu superiornost u odnosu na NATO u slučaju bilo kakvog sukoba blizu njenih granica.

Snage NATO-a, kada bi bile na okupu, bile bi prevelike da se Rusija s njima izbori, ali u ranim stadijima sukoba, makar tokom prvih mjesec dana, a možda i duže, Alijansa bi bila nadjačana.

U protekloj deceniji nastala je razlika između zapadnih snaga i njihovih ruskih kolega u pogledu razvoja, navodi britanski list.

Članice NATO-a su se prilagodile operacijama protiv pobunjenika u zemljama kao što je Afganistan, rekonstrukcijom lokalnih ekspedicionih snaga, dok se Rusija koncentrirala na obnavljanje mobilnih snaga i vatrenog oružja za brze i snažne udare na protivnika.

U okvirima napora za vojnom reformom koji su uslijedili nakon slabog učinka u ratu u Gruziji 2008. godine, Rusija je profesionalizirala svoje snage, opremila ih savremenim teškim naoružanjem i usavršila ih čestim velikim vojnim vježbama i iskustvima u borbama u Ukrajini i Siriji.

Ono što brine komandire NATO-a jeste velika borbena moć koju Rusija može koncentrirati u vrlo kratkom roku u baltičkom regionu.

Prema navodima RAND-a, ako bi došlo do tenkovske borbe, Rusija bi brojno nadjačala NATO u odnosu 5,9 prema jedan, u pješadijskom 4,6 prema jedan, a u artiljeriji čak 270 prema nula.

I, dok bi NATO imao znatnu prednost u vazduhu, efikasnost aviona bi se brzo smanjila kada se suoče s najsnažnijom protuzračnom odbranom na svijetu, navodi list.

Prednosti Rusiji, kako je navedeno u tekstu, doprinosi i mogućnost korištenja internih linija saobraćaja kako bi brzo povećala svoje snage. S druge strane, NATO nije sačuvao svoju transportnu infrastrukturu iz vremena Hladnog rata, mostovi ne mogu da podnesu težinu tenkova, a pruge nisu namijenjene vagonima za teško naoružanje.

NATO ima mnogo prostora da unaprijedi konvencionalno odvraćanje, navodi se, ali se postavlja pitanje je li Alijansa sposobna da se fokusira na to.

Članice NATO-a s juga Evrope više brinu o prilivu migranata, Francuska se bori protiv pobune u Sahelu, u novom njemačkom koalicionom sporazumu pitanje oružanih snaga je na 156. od 177 strana, a Putinovi prioriteti su mnogo drugačiji, piše "Ekonomist".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.