REAKCIJE

Tramp: Tilerson i ja se nismo slagali, ne razmišljamo na isti način

Vijesti.me

13.3.2018

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) kazao je danas da se nije slagao s državnim sekretarom Reksom Tilersonom koga je danas smijenio, posebno navodeći iransko nuklearno pitanje.

- Dobro smo sarađivali, ali se nismo slagali o nekim stvarima - dobacio je Tramp novinarima u bašti Bijele kuće pred polazak za Kaliforniju.

- Kad pogledate sporazum o iranskom nuklearnom pitanju, ja sam mislio da je užasan, a on (Tilerson) je mislio da je sporazum OK - rekao je Tramp i dodao da njih dvojica "ne razmišljaju na isti način".

Tramp je danas iznenada smijenio šefa diplomatije Tilersona i na njegovo mjesto postavio dosadašnjeg direktora CIA Majka Pompea.


Iako se već duže pričalo da Tramp planira smijeniti Tilersona, Tramp je rekao da je to odlučio "tek nedavno" i to "samostalno". Tilerson će "sad biti mnogo sretniji" rekao je Tramp.

Dva zvaničnika Bijele kuće navela su da je Tilersonu rečeno u petak da je smijenjen, mada nije bilo jasno ko ga je smijenio.

Jedan zvaničnik Stejt departmenta danas je rekao da Reks Tilerson nije ni razgovarao s predsjednikom Trampom i da nije upoznat zašto je otpušten.

- Državni sekretar nije jutros razgovarao s predsjednikom i ne zna razloge (smjenjivanja), ali je zahvalan što je mogao da bude u službi, a i dalje misli da je služenje javnosti plemenit zadatak zbog kojeg ne treba žaliti - rekao je Stiv Goldstin, visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Tilerson je skratio turneju po Africi i krenuo kući nekoliko sati prije Trampove objave.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.