Filozofski pogled "Živim sa perspektivom rane smrti 49 godina"

Najčuvenije izjave Stivena Hokinga

Avaz.ba
14.03.2018 12:15
A
A
A

Čuveni britanski astrofizičar Stiven Hoking (Stephen Hawking), koji je umro danas u 77. godini, poznat je i po svojim filozofskim izjavama.

Navodimo neke od njegovih najčuvenijih citata.

O pitanju zašto postoji univerzum:

"Ako na to nađemo odgovor, to bi bio najveći trijumf ljudskog razuma - jer bi tada poznavali misao Boga i znali bi duh Boga." (Iz "Kratke istorije vremena", 1988. godine)

O svojoj bolesti:

"Nada mi je svedena na nulu s 21 godinom. Sve od tada je dobitak". (Intervju za Njujork tajms u decembru 2004. godine).

"Živio sam pet decenija više nego što su mi prognozirali doktori. Pokušao sam dobro da iskoristim svoje vrijeme... Zato što mi svaki dan može biti posljednji, želim da izvučem najbolje iz svake minute". (U dokumentarcu "Hoking" iz 2013. godine)

O svojoj slavi:

"Nedostatak moje slave je da ne mogu nigdje da idem, a da me ne prepoznaju. Ništa ne vrijedi da stavim naočare za sunce ili periku, kolica me izdaju". (Intervju za italijansku televiziju, decembar 2006)

O intelektualcima koji se hvale:

"Osobe koje se hvale o svojoj inteligenciji su gubitnici". (Razgovor za Njujork tajms, decembar 2004.)

O savršenstvu:

"Bez nesavršenosti, vi i ja ne bismo postojali". (U dokumentarcu "Into The Univers", na kanalu Diskaveri, 2010.)

O vanzemaljcima:

"Ako nas vanzemaljci posjete jednog dana, mislim da bi rezultat bio sličan onome što se desilo kada se Kristofer Kolumbo iskrcao u Americi, ne baš pozitivan rezultat za Indijance". (U dokumenarcu "Into the Universe", Diskaveri kanal, 2010. godina)

O vještačkoj inteligenciji:

"Primitivni oblici vještačke inteligencije koje već imamo su se pokazali vrlo korisnim. Međutim, mislim da bi razvoj potpune vještačke inteligencije mogao da znači kraj za ljudsku rasu". (za BBC, decembar 2014)

O smrti:

"Živim sa perspektivom rane smrti 49 godina. Nije me strah smrti, ali se ne žurim da umrem. Ima toliko stvari koje još treba da uradim". (Intervju za Gardijan, maj 2011.)

Više o:

Stephen Hawking