SKANDAL

Velika Britanija protjeruje 23 ruskih diplomata: "Niste dobrodošli"

Arhiv

The Guardian/J. B.

14.3.2018

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) saopćila je da će Velika Britanija protjerati 23 ruskih diplomata nakon trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja, što je najveće protjerivanje u proteklih 30 godina. Mej im je dala rok od sedam dana da napuste Britaniju.

Onima koji žele da nam naude jednostavno poručujem - niste dobrodošli - rekla je Mej i dodala da su svi oni koji nemaju zle namjere prema njihovoj zemlji i dalje dobrodošli.

Kako je kazala, Britanija će također prekinuti sve bilateralne posjete Rusiji, a otkazuje se i posjeta Sergeja Lavrova Britaniji.

Suspendirat ćemo sve bilateralne odnose s Rusijom, povlači se poziv ministru Lavrovu za posjetu Velikoj Britaniji i poručujem Rusiji da ne očekuju članove vlade niti članove kraljevske porodice na Svjetskom prvenstvu u Rusiji - dodala je Mej.

Podsjećamo, Velika Britanija je zatražila vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN da bi, kako je saopćeno iz Londona, države članice bile obaviještene o novim detaljima u vezi s istragom oko trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke. 

Ovu vijest objavilo je britansko Ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru, dodajući da će sjednica biti održana danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.