ZAHTJEVI

Slovenija: Štrajk 40.000 prosvjetnih radnika, ne rade škole

Ilustracija

Agencije

14.3.2018

Većina osnovnih i srednjih škola i vrtića u Sloveniji ne radi zbog štrajka oko 40.000 prosvjetnih radnika u toj zemlji koji zahtijevaju veće plaće.

Kako slovenačka agencija STA prenosi, ovo je drugi protest prosvjetnih radnika u Sloveniji u prethodnih mjesec.

Agencije navode da se najveći protest, koji čini 2.000 ljudi, odvija ispred zgrade vlade u Ljubljani, a sljedeći štrajk bit će održan 17. aprila ukoliko vlada ne pristane da poveća plaće.

Pregovori vlade sa sindikatom radnika prosvjete SVIZ propali su u ponedjeljak uvečer jer nije uspopstavljen dogovor o visini i dinamici rasta plaća u javnom obrazovnom sektoru.

Kako britanska agencija navodi, tri mjeseca uoči općih izbora u zemlji, koji su zakazani za 10. juni, vlada slovenačkog premijera nalazi se pod pritiskom za povećanjem plaća pošto trgovinski sindikati tvrde da ekonomski rast nudi mogućnost za to.

Najveći sindikat zahtijeva da se plaće pedagoških radnika ove godine znatno povećaju jer niz godina zaostaju u odnosu na druge profesije.

Taj sindikat također iznosi podatak da su plaće u državnoj upravi ljetos povećane za četiri posto, a one u obrazovnom sektoru za samo za 1,69 posto.

Prosvjetari također zahtijevaju i povećani regres za godišnji odmor.

Uprkos štrajku, vrtići će biti organizirani za djecu čiji roditelji nisu imali kome da ih ostave na čuvanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.