REAKCIJE Pismo 61 organizacije nakon ubistva Jana Kucijaka

Od Evropske unije zatražena veća zaštita novinara

Autor: Index.hr
14.03.2018 16:31
A
A
A

Povodom ubistva slovačkog novinara Jana Kucijaka (Kuciak), 61 organizacija civilnog društva iz Evrope i svijeta pozvala je Evropski parlament da podrži zaštitu prava na pristup informacijama i zaštiti korisnike tog prava.

Organizacije civilnog društva uputile su pismo Evropskom parlamentu u kojem zahtijevaju veću sigurnost za one koji koriste pravo na pristup informacijama u svjetlu vijesti da je Jan Kucijak vjerovatno ubijen, jer se bavio istraživačkim novinarstvom i zato što su njegovi zahtjevi za pristup informacijama navodno proslijeđeni objektu njegovog istraživanja.

U pismu, poslanom uoči današnje rasprave svakom od 751 člana Evropskog parlamenta, podsjeća se da je pravo na pristup informacijama temeljni alat za borbu protiv korupcije i kršenja ljudskih prava, a za zaštitu vladavine zakona, prenosi Index.hr.

Stoga organizacije pozivaju na djelovanje koje će garantirati okruženje u kojem će se pravo na pristup informacijama moći konzumirati bez straha, te jačanje pravnog okvira u svim evropskim državama, uključujući mjere za zaštitu identiteta podnosilaca zahtjeva za pristup informacijama.

- Ovo je drugo ubistvo novinara u Evropskoj uniji u posljednjih šest mjeseci i ukazuje na to da je sloboda izražavanja i informiranja ugrožena u evropskom prostoru, te da je potrebna njihova snažnija zaštita - rekla je Helen Derbišir (Darbishire), izvršna direktorica organizacije "Access Info Europe".

Organizacija "Access Info Europe" i "Organised Crime and Corruption Reporting Project" (OCCRP) identificirali su brojne primjere dostavljanja novinarskih zahtjeva trećim stranama, a neki su navedeni i u članku o ubistvu Jana Kucijaka.

Pomenute organizacije u pismu poručuju da je nepostojanje zakona i drugih propisa koji bi zabranili i kaznili ovakvo postupanje povod za iznimnu zabrinutost, te ističu da identiteti tražitelja zahtjeva trebaju biti javno otkriveni samo onda kada postoji preči javni interes da to bude učinjeno.

Više o:

Jan Kuciak