OBRAZOVANJE Škole bez utjecaja religije postale su goruća tema u ovoj sjevernoj zemlji

Švedska planira izbacivanje religije iz škola

Autor: Nezavisne novine
14.03.2018 16:46
A
A
A

Švedska Socijaldemokratska stranka predložila je novi zakon kojim bi stala na kraj nezavisnim vjerskim školama u ovoj sjevernoj zemlji.

- Religijski utjecaj više ne treba da ima svoj dom u školama Švedske. Religija ne doprinosi djeci u obrazovanju koje im je neophodno za budućnost i život u našoj zemlji - stoji u saopćenju ove stranke.

Socijaldemokrati tvrde da je djeci potrebno osigurati kvalitetno obrazovanje bez obzira na njihovo porodično porijeklo, zemlju iz koje dolaze, pol ili religijsku pripadnost.

Veliki broj škola u Švedskoj vode općine u kojima se nalaze, međutim, postoji i veliki broj nezavisnih škola koje su osnovali sami građani. Ove škole imaju svoj sistem obrazovanja, ali imaju i dužnost da prate upustva i pravila koja propisuje Vlada Švedske, bez obzira na to što djeluju nezavisno od ostatka javnih školskih ustanova.

Škole bez utjecaja religije postale su goruća tema u ovoj sjevernoj zemlji nakon što je prošle godine objavljen videosnimak koji prikazuje dječake i djevojčice koji ulaze na različite ulaze u jednu islamsku školsku zgradu u Štokholmu.

Švedski ombudsman za probleme diskriminacije kasnije je osudio ovu školsku ustanovu da je prekršila antidiskriminatorske zakone.

Međutim, iz ove škole su istaknuli da se sliče stvari dešavaju i u javnim školskim ustanovama, gdje djeca na časovima fizičke kulture vježbaju u odvojenim grupama.

- Mi imamo jasan stav. Nijedan učenik ne bi smio biti predmet religijskog utjecaja. Da budemo potpuno transparentni, naš stav je da religija treba biti izbor samog učenika - rekla je članica Socijaldemokratske stranke Švedske Ana Ekstorm.

Ona tvrdi da bi kamen-temeljac unapređenja Švedske trebao biti jednakost u školama, gdje bi i roditelji i djeca bili sigurni da obrazovanje doprinosi znanju iz oblasti nauke i da doprinosi sticanju potrebnih vještina za moderno doba, a ne izučavanje religijskih dogmi.

Članovi ove partije zalažu se za stvaranje škola potpuno nezavisnih od religijskog utjecaja, ali ističu da je potrebno stvoriti još neke alate koji bi doprinijeli stvaranju ovakvih škola.

- Dolazim iz države gdje su religijski utjecaj i polna segregacija bili prisutni u svim školama. Ne planiram podržati takav vid ugnjetavanja koji sam proživio ja, ali i mnogi drugi. Pobjegli smo od takvog sistema i ne bih volio da to vidim u švedskim školama - rekao je ministar javne administracije Ardlan Šekarbi, koji je odrastao u Iranu, prije nego što je zatražio azil u Švedskoj.

Ovaj ministar je dodao da u školama u Švedskoj trebaju postojati nastavnici i direktori koji će promovirati prave vrijednosti i principe obrazovanja i nauke, a ne gomila svećenika i imama koji će djeci govoriti o religijskim dogmama.