NAJAVE

Švedska moguće mjesto sastanka Trampa i Jong-una?

Avaz.ba

16.3.2018

Ri Jong Ho, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova, dolazi u posjetu Švedskoj, što je, kako konstatira AP, iznenađujući potez na koji se može gledati kao na prvi korak ka organiziranju sastanka američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una u toj skandinavskoj zemlji.

Ministarstvo vanjskih poslova Švedske je najavilo da će se Ri Jong Ho sastati sa švedskom koleginicom Margot Valstrom, a razgovarat će i o sigurnosnoj situaciji na Korejskom poluotoku.

Švedska ima diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom od 1973. godine i jedna je od rijetkih zapadnih zemalja koja ima ambasadu u Pjongjangu. Ta zemlja pruža i konzularne usluge SAD u Sjevernoj Koreji, napominje AP.

Švedski zvaničnici, uključujući i premijera Stefana Levena (Loefen), raniji su saopćili da je njihova zemlja voljna da pomogne pregovore između SAD i Sjeverne Koreje. 

Američki predsjednik Donald Tramp pristao je da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom do maja.

AP navodi da je bilo špekulacija da je Švedska moguće mjesto sastanka Kima i Trampa, ali da je vjerovatnije da će izbor pasti na "selo primirja" na južnokorejskoj strani demilitarizirane zone između dvije Koreje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.