ENGLESKA

Prava meta napada zapravo je bila kćerka ruskog špijuna?

Net

16.3.2018

Možda je upravo kćerka ruskoga špijuna Sergeja Skripala (66) bila prava meta napada nervnim otrovom u Salizburiju, tvrdi njena rodica, prenosi Mirror.

Julija Skripal (33) zaručena je za visokorangiranog pripadnika ruske sigurnosne službe, izjavila je njena rodica Viktorija (45), koja smatra kako je upravo djevojka prava žrtva napada. Njegova porodica nije oduševljena time što je on u vezi s kćerkom izdajnika Sergeja Skripala (66), koji je bio i u zatvoru zbog prodavanja tajni Britancima, dok nije razmijenjen.

Moje je mišljenje kako to nije učinjeno protiv ujaka Sergeja, već protiv njegove kćerke - rekla je Viktorija na ruskoj TV. 

I otac i kćerka još su u kritičnom stanju u bolnici.

Ova se vijest pojavila nakon snimaka koji prikazuju Skripala kako se dovozi u Salizburi u BMW-u za kojeg policija smatra da je sadržavao nervni otrov. 

Snimak sigurnosnih kamera nastao je manje od tri sata prije nego što su otac i kćerka pronađeni kako su kolabirali na klupi. Britanska policija trenutno istražuje mogućnost da je sovjetski bojni otrov novičok postavljen u ventilacijski sistem automobila dok je BMW bio parkiran pred kućom Skripalovih. Ventilacijski sistem ispustio bi zatim otrov u unutrašnjost automobila dok su se Sergej Skripal i njegova kćerka Julija vozili u restoran u Salizburiju.

Druga teorija glasi kako je drugi oblik nervnog otrova bio razmazan po ručki vrata automobila. 

Šef protuterorističke policije Nejl Basu (Neil) upozorio je kako bi “detaljna” istraga mogla potrajati nekoliko sedmica. Rekao je kako je glavni fokus istrage uspostaviti metodu kojom je primijenjeno zabranjeno hemijsko oružje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.