SUDBINA

Prijeti mu 80 godina zatvora: Bio milioner, a sada pljačka banke

Večernji list

16.3.2018

Zaštitar Džejms Hejs (James Hayes) završio je smjenu i otišao u krevet u 4.30 ujutro uznemiren problemima. Dugovao je novac, godinama nije bio na odmoru, a njegov ljubljeni Ševrloe Kamaro (Chevrolet Camaro 1968.) treba popraviti. Samo nekoliko sati kasnije baka ga je probudila zbog telefonskog poziva koji mu je promijenio život.

Noć prije, Hajs je kupio ulaznicu za Kalifornia SuperLotto na benzinskoj pumpi, a njegovi su se brojevi podudarali s dobitkom od 19 miliona dolara. Prema pisanju Mirrora, ekstatični Hajs rekao je da planira kupiti novu kuću, novi automobil i da napokon može priuštiti da osnuje porodicu sa svojom ženom. To je bilo 1998. godine, kada je Hajs bio još uvijek mladi 35-godišnjak.

Prošao je kao i mnogi pobjednici na lutriji prije njega. Čini se da je veliki uspjeh donio Hajsu više zla nego dobra, prenosi Večernji list.

U četvrtak je ponovo bio na naslovnicama u Los Anđelesu, ali iz sasvim drugih razloga. Hajs se izjasnio krivim za četiri slučaja pljačke banaka i suočava se s 80 godina zatvora. Sada, u dobi od 55 godina, to znači da će vjerovatno umrijeti iza rešetaka.

Malo je poznato što se dogodilo Hajsu tokom protekla dva desetljeća, ali prema policiji, heroinski je ovisnik i živi sam u garaži. FBI ga optužuje za seriju pljački u Kaliforniji između aprila i septembra prošle godine.

U svakoj pljački, bankaru bi pokazao prijeteću poruku u kojoj traži gotovinu i prijeti da će pucati ako se ne pridržavaju toga. Kradljivac je pokazao izvanrednu smirenost, pa je jednom prilikom čekao u redu devet minuta prije prijetnje blagajniku. Ne bi tražio više od 10.000 dolara, a ponekad je tvrdio bankarima da se radi o "vanrednoj porodičnoj situaciji".

FBI je molio javnost za pomoć oko pronalaska pljačkaša i zahvaljujući jednom pozivu, mjesec dana kasnije, Hajs je uhapšen. Kao dio sporazuma o priznanju krivnje, sada je priznao četiri pljačke u kojima je uzeo oko 40.000 dolara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.