VLAST

Kako saudijski princ krije majku zbog borbe za vlast

Blic.rs

16.3.2018

Saudijski krunski princ Mohamed bin Salman (Mohammed) krije svoju majku od kralja Salmana, njenog supruga, tvrdi 14 aktuelnih i bivših neimenovanih američkih zvaničnika.

Oni vjeruju da je krunski princ, poznat i kao MBS, po inicijalima, "poduzeo neke mjere protiv svoje majke jer je bio zabrinut da se ona protivi njegovim planovima za preuzimanje vlasti, i da može iskoristiti svoj utjecaj kod kralja da to spriječi".

Princ je, kako prenosi "Biznis insajder", smjestio svoju majku, princezu Fahdu bint Falah el-Hatlin (Fahda bint Falah bin Sultan Al Hithalayn) u kućni pritvor u saudijskoj palati, a da o tome nije obavijestio kralja.

Također, on godinama daje bizarna objašnjenja da objasni majčino odsustvo.

Kralju je navodno u nekoliko prilika rečeno da je njegova žena van zemlje na medicinskom tretmanu. Dok je bio u posjeti Bijeloj kući 2015. godine, on je rekao tadašnjem američkom predsjedniku Baraku Obami (Barack) da je princeza u Njujorku, iako su američki obavještajci tvrdili da nije.

Razne američke obavještajne agencije odbile su da komentiraju slučaj, dok su iz Ambasade Saudijske Arabije u SAD "porekli da je princeza u bilo kakvoj vrsti kućnog pritvora ili odvojena od muža".

Princ Mohamed (23) je posljednjih godina počeo hitro preuzimati vlast u svom kraljevstvu na Bliskom istoku. On je zvanično dobio titulu od svog rođaka 2017. godine, nakon što je služio kao zamjenik krunskog princa i ministar odbrane.

Naširoko se smatra da on stoji iza antikorupcionih racija koje su se odigrale u novembru i okončale pritvaranjem nekih od najbogatijih i najmoćnijih ljudi Saudijske Arabije.

Princ Mohamed treba se sastati s predsjednikom SAD Donaldom Trampom (Trump) krajem ovog mjeseca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.