SVEKINESKI NARODNI KONGRES

Si Đinping jednoglasno reizabran za predsjednika Kine, čestitke od Putina i Vučića

Blic.rs

17.3.2018

Svekineski narodni kongres danas je jednoglasno izglasao reizbor Si Đinpinga (Xi Jinping) za predsjednika Kine.

Reuters prenosi da je glasanje, u prisustvu novinara, obavljeno u Velikoj hali naroda u centru Pekinga i da je kineski parlament bio pun delegata lojalnih vladajućoj Komunističkoj partiji Kine. 

Agencija podsjeća da je prošle sedmice Svekineski narodni kongres podržao promjenu Ustava te zemlje kojom su ukinuta ograničenja predsjedničke vlasti koja je bila limitirana na dva uzastopna mandata, što Siju omogućava da na čelu Kine ostane doživotno. 

Za potpredsjednika Kine izabran je Vang Čišan, Sijev bliski saveznik i bivši sekretar Centralne komisije za inspekciju discipline, glavnog tijela kineskih vlasti za borbu protiv korupcije.

Kineski parlament usvojio je i plan reorganizacije vlade koji omogućava spajanje regulatornih tijela za bankarski i sektor osiguranja, daje nova ovlaštenja upravnim tijelima poput centralne banke i predviđa formiranje novih ministarstava. 

TASS prenosi da je ponovni izbor za predsjednika Kine Đinpingu čestitao ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Odluka Svekineskog narodnog kongresa još jedan je dokaz Vašeg velikog autoriteta, priznanje Vaših dostignuća u osiguravanju dinamičnog društvenog i ekonomskog razvoja zemlje, zaštite njenih interesa u međunarodnoj areni - poručio je Putin. 

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas predsjedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu ponovni izbor na tu funkciju, uz najbolje želje. 

- Mene, kao Vašeg iskrenog prijatelja, veoma raduje činjenica da Kina, vođena Komunističkom partijom sa Vama na čelu i na osnovu Vaše političke misli, postiže velike uspjehe u izgradnji socijalizma sa kineskim karakteristikama za novo doba, kao i na međunarodnom planu. Vaše globalne inicijative, poput inicijative Pojas i put, koja promovira duh drevnog Puta svile, Srbija ne samo da podržava, već u njima i učestvuje, jer smatramo da će povezivanje različitih naroda u zajednicu sa zajedničkom budućnošću nesumnjivo doprinijeti razvoju, miru i solidarnosti u svetu - naveo je Vučić u pismu Si Đinpingu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.