GRADONAČELNIK KOPRA

Popovič zbog seksističkog komentara kažnjen sa 3.500 eura

CdM

17.3.2018

Slovenski političar i gradonačelnik Kopra Boris Popovič mora platiti 3.500 eura s pripadajućim kamatama zbog seksističke i uvredljive opaske upućene novinarki koja je pratila jedan njegov sudski slučaj.

Popovič je, kako se navodi, bio nezadovoljan ranijim izvještavanjem Evgenije Carl za Slovensku televiziju, koja je pratila slučaj kad mu se sudilo zbog zloupotrebe položaja. 

Kada ga je ona 2013., nakon ročišta upitala za komentar, Popovič joj je kazao da ima lijepe grudi koje je pohvalila, kako je rekao, čak i njegova supruga.

Novinarka je na sudu rekla da je zbog toga imala psihičke teškoće i jake bolove u leđima, za koje su sudski vještaci u iskazu potvrdili da mogu biti psihosomatskog porijekla. 

Ona je navela i da joj je Popovič u više navrata znao reći uvredljive i seksističke komentare, zbog čega ga je tužila i zatražila odštetu od 7.000 eura.

Između ostalog, navodno joj je rekao da nimalo ne liči na Pamelu Anderson, nekadašnju zvijezdu američke serije “Baywatch”. 

Sutkinja Alenka Kočevar-Nosan presudom je odlučila da Popovič mora platiti dodatnih dvije hiljade eura za svaki sličan ispad prema novinarki do kojeg bi došlo u budućnosti, navode slovenski mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.