POPULACIONA POLITIKA

Vučić: Za prvo dijete 100.000 dinara, za četvrto 18.000 eura

Blic.rs

17.3.2018

Mi nemamo djece. To je za našu zemlju ključni problem, poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio da će Srbija u narednom periodu početi primjenjivati razne mjere za podsticaj rađanja. 

Kazao je i da, ako problem nataliteta ne "obradimo odmah, ćemo izgubiti zemlju, a na to nemamo pravo, jer je naša obaveza da brinemo o otadžbini u budućnosti".

Naveo je da je Vlada Srbije usvojila mjere za podsticaj rađanja, a on osnovao Vijeće koje će se baviti ovom problematikom.

- Za prvo dijete majke će dobivati jednokratno 100.000 dinara. Za drugo dijete 10.000 mjesečno, i to 24 mjeseca. Majka koja rodi treće dijete imat će 12.000 mjesečno u roku od deset godina, a za četvrto dijete za taj period ukupna pomoć će iznositi 18.000 eura. Država će osigurati da svakog mjeseca majke na račun dobiju taj novac - rekao je Vučić.

Istaknuo je da će se ove mjere primjenjivati od 1. jula, a sve će važiti od 1. januara sljedeće godine. 

Nemamo djecu

Vučić je naveo da Srbija trenutno ima 6.995.808 stanovnika, ali da će, ako se nastave negativni demografski trendovi, do 2060. imati između 3,9 i 5,5 miliona stanovnika. Kazao je i da kao predsjednik ima pravo kazati da su posljedice pada nataliteta katastrofalne, i da "mi nemamo djecu i budućnost".

- Svakog dana "gubimo" 107 ljudi, stanovništvo gubimo već 67 godina, a za 27 posljednjih godina imamo negativni prirodni priraštaj. Broj djece po majci je 1,44, a za prostu reprodukciju treba nam bar 0,8 više. U protivnom, doći ćemo u situaciju da kroz nekoliko godina imamo značajno manje stanovnika s istim brojem penzionera, a to znači da smo završili kao nacija, nećemo imati ni ekonomski, ni demografski ni politički potencijal - rekao je Vučić, i poručio da za to nije niko drugi kriv, ni SAD, ni EU...

Od broja djece zavisi penzioni sistem 

Mjere koje je država predvidjela, kaže, u prvom trenutku će "koštati" 12 miliona eura, ali kako država želi da rađanje bude stimulisano, i da se nada će one biti još veće. To rade, kaže, sve razvijene zemlje, a time mora da se bavi i Srbija. Navodi i da od broja rođene djece zavisi i penzioni sistem, i da to građani moraju znati.

Rekao je da je planiranje porodice i roditeljstva lična odluka svakoga, ali da on kao šef države mora govoriti o onome što Srbiju čeka u budućnosti, i "kakve ih posljedice očekuju" ako se stvari ne promijene.

- Svi moramo da pomognemo ženama, ali brigu o majci ne može voditi samo država, već čitavo društvo, privreda... Trudnoća ne smije biti hendikep niti razlog za otpuštanje s posla - istaknuo je Vučić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.