PROTEST

Španija: Desetine hiljada penzionera protestirale ulicama velikih gradova

Agencije / Vijesti.me

17.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Foto: AFP

Desetine hiljada penzionera protestirale su danas širom Španije, zahtijevajući povećanje izdvajanja za penzije.

Sindikati i penzionerska udruženja pozvali su na proteste u više od sto španskih gradova, zahtijevajući da penzije rastu u skladu s inflacijom. Mnogi penzioneri navode da je vladino povećanje penzija od 0,25 posto u prošloj godini nedovoljno.

Demonstranti su izašli na ulice Madrida uprkos kiši i hladnom vremenu, a neki od njih su nosili baner na kojem je pisalo "zaštita penzija je ustav". Penzioneri su protestirali i na ulicama Barcelone i drugih većih gradova.

- Troškovi života rastu, a penzije su povećane samo za 0,25 posto. Tako da penzije nisu dovoljne - rekla je 70-godišnja penzionerka Antonija Maroki. Ona je dodala da je ranije za struju izdvajala oko 150 eura, a da je sada taj trošak skočio na 200 eura.

Penzionom sistemu u Španiji prijeti urušavanje zbog rastućeg broja penzionera i malog broja radnika koji doprinose u penzioni fond, upozoravaju stručnjaci.

Vlada je saopćila da je u 2017. godini za penzije isplaćeno 139 milijardi eura, odnosno 29 posto ukupne javne potrošnje.

Ovo je drugi protest penzionera u Španiji u proteklih nekoliko sedmica, što povećava pritisak na centralnu vladu u Madridu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.