IZBORI

Putin se obratio pristalicama na Crvenom trgu: Rezultati su znak pravde

AFP

Telegraf.rs / Avaz.ba

18.3.2018

Aktuelni predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se svojim pristalicama na Crvenom trgu, a do 21.52 sati, prema prebrojanih 60 posto glasačkih listića, on je osvojio 75,57 posto glasova.

Drugi iza njega je Pavel Rudinin sa 12,9 posto, a treće mjesto je pripalo Vladimiru Žirinovskom koji je osvojio 6,19 posto glasova.

Danas se navršavaju tačno četiri godine otkako su Krim i Sevastopolj priprojeni Rusiji, što zapadne zemlje osporavaju, zahtijevajući poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, a povodom toga Putin se oglasio na Crvenom trgu i tu priliku iskoristio da se osvrne na izborne rezultate.

- Vidim ove rezultate kao znak povjerenja i nade. Ovo znači da ljudi cijene ono što smo mi uradili. Vidim to kao veliko povjerenje. Hvala vam što ste bili uz nas, trudit ćemo se da nastavimo da ostvarujemo još bolje rezultate - poručio je Vladimir Putin.

On je naglasio da u toj podršci vidi povjerenje građana i nadu za daji razvoj zemlje i pozvao je Ruse da održe jedinstvo.

Nakon obraćanja na Crvenom trgu, Vladimir Putin se oglasio i iz svog izbornog štaba.

Zahvalio se svim svojim pristalicama i glasačima, navodeći da izborni rezultati jasno ukazuju na to da narod podržava dosadašnji politički tok, uprkos teškim vremenima koje je nedavno prošla Rusija.

Obrativši se novinarima u izbornom štabu, Putin je govorio o najvažnijim političkim pitanjima. Predsjednik je prokomentirao slučaj Skripal i optužbe koje je Velika Britanija pokrenula protiv Rusije.

- Besmisleno je i apsurdno tvrditi da će Rusija učiniti nešto slično prije izbora i Svjetskog prvenstva - rekao je Putin.

Ruski lider osudio je situaciju u Ukrajini, navodeći da je odluka Kijeva da blokira ruske diplomatske objekte i spriječi glasače da pristupe biračkim mjestima bila očigledno kršenje međunarodnih zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.