SVIJET

Pilot Vladislav Vološin, optužen za obaranje aviona MH17, pronađen mrtav

Printscreen

Blic.rs

19.3.2018

Bivši ukrajinski pilot Vladislav Vološin (Voloshin), koga Moskva optužuje da je oborio avion MH17 iznad Ukrajine, pronađen je mrtav u svom stanu.

Vološin je sve vrijeme tvrdio da je žrtva groteskne zavjere Rusije, prenio je "Daily Mail".

Mediji u Ukrajini navode da je Vološin pronađen u svojoj kući u Mikolajivu mrtav, s prostrelnom ranom.

Policija je pokrenula istragu o ubistvu, iako preliminarni rezultati ukrajinskih vlasti sugeriraju da je sam sebi oduzeo život. Njegove kolege su izjavile da je bio depresivan, a supruga da je čula pucanj i potrčala do njega. Ona je pozvala policiju i hitnu pomoć, ali oni nisu bili u mogućnosti da mu spase život.

Nakon ruskih optužbi izrečenih decembra 2014. godine, Vološin je dao otkaz u ukrajinskim zračnim snagama i od prošle godine je bio direktor Međunarodnog aerodroma Mikolajiv.

Boing 777 na letu MH17 poletio je iz Amsterdama prema malezijskom glavnom gradu Kuala Lumpuru, ali se iznenada srušio i pri tom su poginuli svi putnici i članovi posade, ukupno 298 ljudi.

Ova nesreća dogodila se samo nekoliko mjeseci nakon misterioznog nestanka još jednog malezijskog aviona, MH 370. U to vrijeme ukrajinska vlada i proruski pobunjenici koji su se međusobno sukobljavali, optuživali su jedni druge za obaranje ukrajinskog aviona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.