REAKCIJE

Stoltenberg: Rusija i dalje pokušava podijeliti NATO

Arhiv

Agencije

19.3.2018

Rusija će nastaviti s pokušajima da nas podijeli, ali će saveznice NATO-a i dalje biti jedinstvene - rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije, održanoj poslije sastanka s britanskim šefom diplomatije Borisom Džonsonom (Johnson). 

Oni su tokom sastanka, održanom u Briselu, najviše razgovarali o nedavnom trovanju bivšeg špijuna Sergeja Škripalja i njegove kćerke Julije u engleskom gradu Salisburiju.

Nepoštovanje ljudskog života

Stoltenberg je istaknuo da je prvi put na teritoriju zemalja Alijanse izveden napad hemijskim sredstvom koji utječe na živčani sistem.

- Ovo je uistinu veliko nepoštivanje ljudskog života. Napadom su prekršeni međunarodno pravo i norme - kazao je Stoltenberg, dodajući da su sve zemlje članice NATO-a osudile napad i da su spremne podržati istragu u vezi sa slučajem.

Pozvao je Moskvu da Međunarodnu organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) detaljno informira o agensu "Novičok", ultrasnažnom supstancom koju je razvio Sovjetski savez u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Prema njegovim riječima, "napad hemijskim oružjem na Skripala samo je nastavak ruskih neodgovornih postupaka poput ilegalne aneksije Krima".

- NATO nastavlja pružati odgovore na ovakve korake Rusije. Stav NATO-a prema Moskvi je čvrst, usmjeren prema obrani i krajnje proporcionalan, uz razuman dijalog dvije strane - rekao je Stoltenberg.

Podrška Britanije

Džonson je u obraćanju novinarima kazao da Rusija svojim posljednjim postupcima otvoreno krši međunarodno pravo.

- Podrška koju je Velika Britanija dobila od NATO-a i širom svijeta krajnje je ohrabrujuća - rekao je britanski šef diplomatije.

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) nedavno je protjerala 23 ruskih diplomata i prekinula bilateralne odnose s Rusijom zbog trovanja bivšeg špijuna Škripalja i njegove kćerke. Oboje su i dalje u bolnici i u kritičnom su stanju.

Vlada Rusije je potom poručila da će također protjerati 23 britanskih diplomata, a zaprijetila je i daljnjim mjerama kao odgovor u sve ozbiljnijem sporu s Velikom Britanijom oko trovanja bivšeg špijuna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.