BRISEL

Mogerini: Do juna početi pristupne pregovore EU s Albanijom

Blic

20.3.2018

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini) izjavila je danas kako očekuje od Evropske komisije da da bezuvjetnu preporuku za početak pristupnih pregovora s Albanijom u naredna dva do tri mjeseca.

Mogerini je to rekla na sjednici Evropskog parlamenta u Briselu, prenosi EU reporter. 

Ona je kazala da će to otvoriti put Vijeću, tijelu koje zastupa države članice EU, da formalno "do juna" započne razgovore.

Mogerini je kazala da je Albanija postigla napredak, prije svega u oblasti reforme pravosuđa i vanjske politike, kao i da bi pristupanje bilo korisno ne samo iz ekonomskih razloga već i zbog "pomirenja balkanskog regiona".

Tom prilikom, ona je poručila Ediju Rami da se Albanija kreće u pravom smjeru i upozorila na potrebu za nastavkom reformi.

Albanski premijer Edi Rama rekao je predstavnicima Parlamenta da je bilo smiješno označiti Albaniju kao regionalnu "prijestonicu kriminala". 

On je priznao da još postoje problemi koji se tiču organiziranog kriminala, korupcije i izgradnje institucija, ali da je zemlja sada spremna započeti pregovore o pristupanju EU, prenosi Blic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.