ANALIZA

Rusija sve jače destabilizira BiH

Kočis: SAD ne smiju zaboraviti Balkan

S. NUMANOVIĆ

20.3.2018

- Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) treba prekinuti s dosadašnjom politikom nametanja progresivne socijalne politike prema zapadnom Balkanu i nepotrebnog američkog miješanja u unutrašnje stvari suverenih država ovog regiona – smatra analitičar Danijel Kočis (Daniel Kochis).

On je za nevladinu organizaciju "Heritage Foundation" detaljno analizirao politiku SAD u regionu.

Hipokratova zakletva

Pozvao je administraciju aktuelnog predsjednika SAD da Balkan nikako ne napušta, već da ga tretira u skladu s američkim, ali i interesima svake od balkanskih država ponaosob.

- Poput Hipokratove zakletve, SAD najprije trebaju nastojati da ne naprave štetu. Američki angažman treba biti fokusiran na stabilnost regiona i rad s našim evropskim saveznicima kako bi zapadni Balkan napredovao prema transatlantskoj sigurnosti i boljoj ekonomiji – ističe on u obimnoj analizi pod naslovom: „Plan za jačanje transatlantskih veza na zapadnom Balkanu“.

Kočis navodi i da je dobro da je potpredsjednik SAD Majk Pens (Mike Pence) nedavno boravio na Balkanu, te poziva i ostale Trampove saradnike da pojačaju svoj angažman i prisustvo u ovom dijelu Evrope.

Ističe i da američki predsjednik Barak Obama (Barack), za osam godina vladavine, nije posjetio region te krivi njegovu administraciju za seriju pogrešnih poteza koji su doveli čak i do destabilizacije nekih balkanskih država.

Analitičar "Heritagea" upozorava i na rovito stanje u BiH.

On navodi da je naša država suočena sa sve većim negativnim ruskim utjecajem. Posebno apostrofira ulogu Milorada Dodika, kojeg zvanična Moskva tretira kao predsjednika nezavisne države. Kočis upozorava i na izvještaje po kojima Rusija obučava srpske paravojne formacije.

- Destabilizirajuće aktivnosti Rusije samo dodatno raspiruju tenzije u BiH – ističe on.

Govoreći o utjecaju Turske na BiH, Kočis naglašava privatne veze predsjednika SDA Bakira Izetbegovića s Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan). Turska, navodi on dalje, u ukupnom procentu stranih investicija u BiH učestvuje s tek tri posto, ali je njen utjecaj i prisutnost mnogo izraženija.

Članica NATO-a

Autor analize o stanju na zapadnom Balkanu i američkim interesima u regionu upozorava da zvanični Vašington vrlo pažljivo treba pratiti aktivnosti Ankare ne samo u BiH već i ostatku regiona, ali i ističe da je Turska članica NATO-a, te da se na tim osnovima može graditi pozitivnija uloga ove zemlje.

Osvrćući se na problem islamskog radikalizma, Kočis navodi i da balkanski muslimani prakticiraju umjerenu verziju islama, ali da su u godinama nakon ratova s kraja prošlog stoljeća, intenzivirane aktivnosti vehabija, koje podržava Saudijska Arabija, te šiita pod okriljem Irana.

On savjetuje da se zvanični Vašington treba čvrsto vezati s islamskim zajednicama u regionu i pomagati im u suzbijanju radikalnih grupa, koje štete ponajviše lokalnoj muslimanskoj populaciji.

Kineske investicije u regionu

Kočis se bavi i rastućim kineskim investicijama u regionu. Navodi i podatak da je od svih zapadnobalkanskih država, BiH dobila najviše.

Kina je odlučila da će u BiH investirati skoro tri milijarde eura u projekte energetike i cesta.

- Kina često oportunistički iskorištava regionalne podjele, te sebe ističe kao bolju alternativu zapadnim zahtjevima za provođenjem reformi – citira on jedan izvještaj i dodaje da takve aktivnosti dodatno potpiruju korupciju, te omogućavaju strankama da zadrže kontrolu nad vlašću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.