FRANCUSKA

Makron smatra da je engleski jezik dominantan u Briselu

CdM

20.3.2018

Francuski predsjednik Emanuel Makron ocijenio je danas da je engleski jezik suviše dominantan u Briselu, pogotovo imajući u vidu da Velika Britanija uskoro izlazi iz Evropske unije (EU).

- Situacija je sada prilično paradoksalna. Engleski vjerovatno nikada nije bio toliko prisutan u Briselu koliko u trenutku kada pričamo o Bregzitu - rekao je Makron, koji je inače obećao da će se boriti za veću upotrebu francuskog jezika u institucijama EU i šire.

Makron, koji za razliku od svojih prethodnika često govori engleski u javnosti kada je izvan zemlje, napomenuo je da nije riječ o potezu protiv korištenja engleskog jezika, već – u cilju promoviranja višejezičnosti, prenosi CdM.

On je naveo da je naklonjen svakom u Evropi ko uči dva strana jezika, i da će Francuska pojačati napore u podučavanju evropskih zvaničnika francuskom jeziku.

Također, najavio je korake u cilju unapređenja učenja francuskog jezika u drugim zemljama, između ostalog kroz mrežu francuskih gimnazija.

U međuvremenu, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker napisao je na Twitteru da “s entuzijazmom podržava višejezičnost”.

- Zašto bi Šekspirov jezik bio superioran nad jezikom Voltera? Griješimo što smo postali toliko anglofoni - rekao je Junker.

On je, ipak, napomenuo da je engleski postao svakodnevni radni jezik unutar institucija EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.