EVROPSKI PARLAMENT

Zakerberg će morati objasniti korištenje ličnih podataka korisnika

Agencije/ CdM

21.3.2018

Evropski parlament i parlament Velike Britanije pozvali su osnivača i direktora društvene mreže Facebook Marka Zakerberga (Zuckerberg) da pruži objašnjenje o korištenju ličnih podataka korisnika te društvene mreže od kompanije "Kembridž analitika".

Vlasti žele utvrditi jesu li istiniti navodi da je ta kompanija koristila lične podatke ljudi, "rudarene" s Facebooka, kako bi pomogla Donaldu Trampu (Trump) da pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD 2016. godine. 

"Kembridž analitiku" optužuju da je nedozvoljeno koristila podatke više od 50 miliona korisnika Facebooka bez njihove saglasnosti, i da nije obrisala te podatke kada joj je rečeno da to uradi. Ova kompanija, čije je sjedište u Londonu, negira optužbe.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani naveo je danas na Twitteru da je Zakerberg pozvan da dođe u EP.

- Pozvali smo Marka Zakerberga u Evropski parlament. Facebook treba da razjasni pred predstavnicima 500 miliona Evropljana činjenicu da lični podaci nisu zloupotrebljeni da se manipulira demokratijom - napisao je Tajani.

Zamjenik portparola Bijele kuće naveo je da Tramp pozdravlja svaku istragu "Kembridž analitike", pošto "privatnost Amerikanaca treba da bude zaštićena".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.