PODRŠKA

Katar potvrdio podršku palestinskom samoodređenju i pravima

Fena

21.3.2018

Katar je ponovio podršku palestinskom samoodređenju i legitimnim pravima palestinskog naroda, javila je danas državna Katarska novinska agencija (QNA).

Tu izjavu dao je stalni predstavnik Katara u Vijeću UN-a za ljudska prava, Ali Kalfan el-Manzuri (Khalfan al Mansouri), koji prisustvuje 37. sjednici Vijeća.

Katarski predstavnik izjavio je da njegova zemlja u potpunosti podržava ljudska prava Palestinaca i uspostavu nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine i s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom, javila je QNA.

El-Manzuri je također izjavio da nastavak uništavanja palestinskih domova i zapljene njihovog zemljišta predstavlja očigledno kršenje međunarodnog prava.

Naglasio je da Izrael ima obavezu da se povinuje relevantnim međunarodnim zakonima i sporazumima. Preseljavanje izraelskih doseljenika u jevrejska naselja predstavlja, ipak, očigledno kršenje međunarodnog prava.

Katar je u ovom mjesecu objavio donaciju od 40 miliona dolara za Agenciju za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), prenosi Xinhua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.