ODLIKOVANJA

Ringo Starr od princa Vilijama dobio titulu viteza

Index.hr

21.3.2018

Bivši bubnjar "Beatlesa" Ringo Star odlikovan je redom viteza za svoj doprinos u muzici, a nakon ceremonije u Bakingemskoj palači u utorak rekao je u šali novinarima kako očekuje da mu uz ime sada navode i titulu.

Ringa, koji je na svečanost u Bakingemsku palaču došao u pratnji supruge Barbare Bah, vitezom je proglasio princ Vilijam (William).

Ringo Star tako je postao Sir Ričard Starkej, što mu je pravo ime i prezime.

- Ne znam kako ispravno koristiti ovu titulu, ali očekujem da je vi koristite - rekao je Star, pokazujući odlikovanje novinaru BBC-a nakon ceremonije.

Ovo priznanje došlo je 53 godine nakon što je svim članovima "Beatlesa" dodijeljen orden Britanskog carstva.

- To mi mnogo znači jer je to priznanje za sve ono što sam napravio. Bilo mi je iznimno drago primiti odlikovanje - rekao je Star.

Ringo se pridružio se Polu Mekartniju, Dordžu Harisonu i Džonu Lenonu u "Beatlesima" kao zamjena za bubnjara Pita Besta 1962. godine i povremeno je pjevao glavne vokale, kao naprimjer u pjesmama "Yellow Submarine" and "With a Little Help from my Friends".

Star je ušao u Kuću slavnih rokenrola kao član "Beatlesa" 1988. i onda ponovo 2015. kao solista, nakon što se slavni bend raspao.

Mekartni je također proglašen vitezom prije 21 godinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.