INFORMACIJE

Psiholog od kojeg je sve s Facebookom počelo: Postao sam žrtveni jarac

CdM

21.3.2018

Istraživač s Univerziteta Kembridž Aleksandar Kogan, koji je napravio aplikaciju za “Kembridž analitiku”, navodi da su od njega napravili žrtvenog jarca.

Kogan, ruski psiholog (rođen u Moldaviji) koji predaje na Kembridžu i na Univerzitetu u Sankt Peterburgu, rekao je u razgovoru za BBC da je vjerovao da su sve informacije koje je on dao dobivene legitimno i da ga je angažirala "Kembridž analitika", koju sada istražuju britanske i američke vlasti zbog moguće zloupotrebe podataka.

- Mislili smo da radimo nešto potpuno normalno - rekao je Kogan za BBC i dodao da ih je "Kembridž analitika" uvjeravala da je sve potpuno legalno i u skladu sa uvjetima korištenja Facebooka.

- Oni su prišli meni. U vezi uvjeta korištenja podataka Facebooka, oni su napisali uvjete korištenja aplikacije i dali pravni savjet da je sve prikladno - rekao je Kogan.

Ocijenio je da su ga Facebook i "Kembridž analitika" iskoristili kao žrtvenog jarca, mada je priznao da nije postavljao dovoljno pitanja i nije angažirao advokata da provjeri sporazum.

Facebook je u središtu skandala od kada je "Kembridž analitika" optužena da je bez dozvole prikupila podatke 50 miliona korisnika te društvene mreže da izradi softver koji omogućava da se predvidi i utječe na glasače, da bi se izvršio utjecaj za vrijeme predsjedničke kampanje Donalda Trampa (Trump) 2016. godine.

Prema navodima Facebooka, podaci su prikupljeni preko aplikacije za psihološke testove koju je skinulo oko 300.000 korisnika te društvene mreže, a Kogan ih je zatim proslijedio firmi "Kembridž analitika".

Vlasnika Facebooka Marka Zakerberga (Zuckerberg) pozvali su odvojeno britanski i evropski parlament da se izjasni o tom “neprihvatljivom kršenju prava na privatnost podataka."

"Kembridž analitika" jučer je objavila da suspendira direktora Aleksandra Niksa, koji se hvalio da je radio za Donalda Trampa 2016. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.