PROMJENE

Bijela kuća objavila set nominacija: Pompeo upućen na potvrdu Senatu

Tramp: Objava preko Twittera / Pompeo: Čeka saslušanje

S. N.

21.3.2018

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) danas je poslao Gornjem domu Parlamenta SAD, Senatu, nominaciju Majka Pompea (Mike) za novog državnog sekretara SAD. 

U kratkoj objavi Bijela kuća je prenijela da je njegovo ime poslano u okviru tri nominacije i dvije povučene nominacije.

Pompeo bi na poziciji šefa američke diplomatije trebao zamijeniti dosadašnjeg američkog državnog sekretara Reksa Tilersona (Rex Tillerson).

Odluku o tome Tramp je donio 13. marta, u vrijeme kada je Tilerson bio na turneji po Africi. Američki predsjednik objavu o promjenama u administraciji donio je najprije na Twitteru.

- Majk Pompeo, direktor CIA-e, bit će naš novi državni sekretar. On će uraditi fantastičan posao. Zahvalan sam Reksu Tilersonu na njegovoj službi. Džina Haspel (Gina) postat će nova direktorica CIA-e, prva žena na toj poziciji. Čestitam svima – napisao je Tramp prije osam dana.

Osim Pompea, Senatu na potvrdu poslane su i nominacije za Stivena Ekarda (Stephen Akard) za poziciju direktora Ureda za strane misije, te Šeron Fast Gustafson (Sharon), za mjesto generalnog vijećnika u Komisiji za jednaku priliku u zapošljavanju.

U obavijestima Senatu o povlačenju nominacija, Ekard je naveden kao osoba koja je prethodno bila predložena za mjesto generalnog direktora Vanjskog servisa.

Tramp je povukao i nominaciju Džonatana Milera, za mjesto pomoćnika administratora za USAID.

Prema procedurama, Senat će upućenu nominaciju proslijediti najprije svom Komitetu za vanjske poslove. S obzirom na dosadašnje iskustvo, moguće je da će Pompeo na saslušanje čekati mjesecima.

Bijela kuća u posljednje vrijeme sve oštrije kritizira oba doma američkog parlamenta, a posebno Senat, zbog dugotrajnih procedura prilikom izbora članova administracije predsjednika Trampa.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.