POTJERE

Otkriven identitet serijskog bombaša iz Teksasa

Index.hr

21.3.2018

Mark Entoni Kondit (Anthony Conditt) ubio se jutros eksplozivnom napravom nakon sukoba s policijom u blizini motela u kojem se skrivao, u okrugu Vilijamson. 

Policija je do 24-godišnjeg Kondita došla zahvaljujući snimcima s nadzornih kamera i praćenju njegovog mobilnog telefona.

Imao je 24 godine, živio je u gradu Fludžervilu u Teksasu. Bio je školovan kod kuće prije odlaska na Univerzitet u Austin.

Prošle je godine, uz očevu pomoć, sagradio kuću u kojoj je živio.

Radio je u Austinu u kompaniji "Kruks Semikonduktor" kao agent prodaje, a prije toga kao tehničar za popravak računara.

Nije imao dosje. Komšije ga opisuju kao "pristojno dijete iz fine porodice". Jedan komšija rekao je da su se njegova djeca u mladosti družila s Konditom.

- Znam da zvuči kao klišej, ali i dalje ne mogu vjerovati - u šoku je kazao komšija, koji je odlučio pričati s medijima pod uvjetom anonimnosti.   

Kako ga je policija otkrila i koji je bio njegov motiv? 

Policija je pronašla sumnjive transakcije vezane uz pakete i dobila nalog za pretragu bombaševih aktivnosti na mobitelu, saopćeno je iz policije.

Pretraga historije Google pretraživanja na mobitelu dala im je povod za sumnju da je muškarac bombaš kojeg traže. Uspoređivali su podatke prijema paketa, snimaka s nadzornih kamera i praćenja mobitela.

 

Ključan je bio paket koji je poslao u FedEx, nakon čega ga je policija pratila do hotela u kojem je odsjeo. Kondita su pronašli putem njegovog mobitela u motelu u okrugu Vilijamson, a onda je uslijedila potjera. Motiv serijskih napada još nije poznat, a policijska istraga je i dalje u toku.

Vjeruje se da je Kondit sam izradio sve bombe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.