PORUKE

Britanska ambasadorka: Napad u Solzberiju - napad na sve nas

CdM

21.3.2018

Incident u kojem su otrovani otac i kćerka u Solzberiju je samo još jedan iz serije sličnih ruskih ilegalnih akcija. Iako Crna Gora ima dugu i srdačnu historiju odnosa s Rusijom, narodu Crne Gore je dobro poznato dokle je ruska vlada spremna da ide kako bi ostvarila svoje ciljeve, poručila je u ekskluzivnoj izjavi za CdM Alison Kemp, britanska ambasadorka u Crnoj Gori.

Stav ambasadorke Kemp portal CdM je prenio u cijelosti: 

Jedne tihe nedjelje, u jednom od najljepših britanskih gradova, otac i kćerka otrovani su usred bijela dana. Sergej i Julija Skripal su još u bolnici, a policajac koji im je pomogao je u kritičnom stanju. Trideset pet ljudi je bilo primorano da zatraži medicinsku pomoć samo zato što su bili u blizini kada je nervni otrov oslobođen.

Ono što se desilo u Solzberiju četvrtog marta je drski pokušaj ubistva civila na britanskom tlu koji je izložio opasnosti sve one koji su bili u blizini, koje god nacionalnosti da su bili. Ako se ovako nešto moglo desiti u Solzberiju, onda se moramo suočiti s neprijatnom istinom da se takav incident mogao desiti bilo gdje. 

Naši naučnici identifikovali su supstancu koja je upotrijebljena kao ruski vojni nervni otrov klase “novičok”. Danas samo u Rusiji možemo naći kombinaciju sljedećih faktora-prethodna ubistva sponzorirana od države, potvrđen motiv za napad na Sergeja Skripala, kao i historiju proizvodnje “novičok” otrova.

Nakon napada, britanska vlada je dala Moskvi priliku da objasni je li možda neki od ovih otrova nestao. Međutim, naš zahtjev je s prezirom ignoriran, tako da naša vlada nije imala druge alternative osim da zaključi da je država Rusija kriva što je pokušala ubistvo u britanskom gradu, koristeći nervni otrov koji je zabranjen Konvencijom o hemijskom oružju. 

Ovaj incident u Solzberiju je samo još jedan iz serije sličnih ruskih ilegalnih akcija. Od 2014. Rusija je anektirala Krim, podstakla sukobe u istočnoj Ukrajini, hakovala njemački Bundestag i danske vladine sajtove, te se miješala u evropske izbore.

Iako Crna Gora ima dugu i srdačnu historiju odnosa s Rusijom, narodu Crne Gore je dobro poznato dokle je ruska vlada spremna da ide da bi ostvarila svoje ciljeve. Nedavno, 2016. godine, bili smo svjedoci jednog takvog pokušaja da se postigne destabilizacija društva kroz miješanje u parlamentarne izbore. Ovi pokušaji su kulminirali u akciji za čiju organizaciju su optužena dva ruska obavještajca.

Sad su upotrijebili zabranjeni nervni otrov na evropskom tlu. Samo zahvaljujući čistoj sreći nemamo više žrtava u bolnici u Solzberiju. Počiniocima očigledno nije bilo važno koliko će nevinih prolaznika ugroziti. 

Britanija je odgovorila tako što je protjerala 23 nedeklarisana obavještajca iz Ruske ambasade u Londonu. Međutim, mi vjerujemo da čitava međunarodna zajednica treba da kao jedan stane iza pravila od kojih zavisi sigurnost svake zemlje.

Naš odgovor, iako robusan, je ostao u skladu s našim vrijednostima liberalne demokratije koja vjeruje u vladavinu prava.

Nismo u svađi s ruskim narodom, čija kulturna i literarna dostignuća blistaju kroz stoljeća. Nikad nećemo zaboraviti snagu i hrabrost koju je ruski narod pokazao tokom Drugog svjetskog rata, kao ni naše savezništvo u borbi protiv fašizma. 

Ali, ruska država postaje sve veća prijetnja svaki put kad prekrši međunarodna pravila. Ako na ovakve izazove ne odgovorimo, ruska vlada će nastaviti sa svojim opasnim i destruktivnim ponašanjem. Kao saveznici i partneri imamo zajedničku dužnost da se suprotstavimo ambiciji Kremlja da podijeli i oslabi međunarodnu zajednicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.