GRANICE

Evropska komisija pozdravlja ratifikaciju sporazuma u kosovskom parlamentu

Fena

21.3.2018

Evropska komisija u srijedu navečer pozdravila je ratifikaciju sporazuma o razgraničenju između Kosova i Crne Gore u kosovskoj skupštini, što je bio jedan od ključnih uvjeta za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova. 

Kosovski parlament u srijedu je na vanrednoj sjednici ratificirao sporazum o razgraničenju, za što se izjasnilo 80 zastupnika, upravo koliko je i bilo potrebno da se donese taj dokument, ključan za viznu liberalizaciju. 


"Ratifikacija sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom u kosovskoj skupštini predstavlja istinsko postignuće, konkretni i dobrodošao napredak u duhu dobrosusjedskih odnosa i u duhu nove Komisijine strategije za zapadni Balkan. Ratifikacija je jedan od ključnih kriterija za viznu liberalizaciju za Kosovo", kaže se u zajedničkoj izjavi visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federike Mogerini, povjerenika za unutrašnje poslove i migracije Dimitrisa Avramopulosa i komesara za proširenje Johannesa Hahna.

Komisija je 2016. godine predložila ukidanje viza za građane Kosova pod uvjetom da ratificira sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom i pojača rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, prenosi Hina.

"Evropska unija očekuje od svih strana na Kosovu da nastave raditi i ulagati napore kako bi dobili viznu liberalizaciju za kosovske građane i u interesu cijele regije", kaže se u zajedničkoj izjavi troje članova Evropske komisije.

Kosovska skupština nekoliko je puta u srijedu pokušavala izglasati ratifikaciju sporazuma jer su zastupnici opozicione stranke Samoodređenje u nekoliko navrata prekidali zasjedanje bacanjem suzavca.

Opozicija je upotrijebila suzavac jer smatra da je sporazum 'prodaja' zemlje. Priznaje da je sporazum o granici ključan uvjet za bezvizni režim Kosova s EU-om, no protivi se tome da se tako nepotrebno susjednoj državi prepustiti oko 8.000 hektara kosovskog teritorija.

Policija je zbog bacanja suzavca uhapsila četvero zastupnika opozicionog Samoodređenja.

Podgorica je pozdravila odluku Kosova, ocijenivši da je to potvrda dobrih odnosa dviju država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.