AFERE

Francuski istražitelji završili ispitivanje Sarkozija

AFP

Blic.rs

21.3.2018

Francuski istražitelji su danas završili ispitivanje bivšeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija (Nicolas Sarkozy ) a sudije razmatraju da li da pokrenu formalnu istragu o optužbama u vezi ilegalnog finansiranja njegove kampanje, saopćili su izvori bliski ovom slučaju. 

Istražitelji su danas, drugi dan zaredom, ispitivali Sarkozija zbog navoda da je nekadašnji libijski lider Moamer Gadafi (Muammar Gaddafi) finansirao njegovu predizbornu kampanju 2007. godine. 

Sarkozi je jutros izašao iz svoje kuće u Parizu zajedno sa advokatom, s kojim se potom odvezao do kancelarije u kojoj su ga sudski istražitelji jučer ispitivali.

Sarkozi je jučer ujutro priveden na razgovor u policiji zbog istrage u vezi sa finansijskim neregularnostima tokom njegove izborne kampanje 2007. godine.

Istraga se vodi zbog sumnje da je Sarkozi nezakonito primio više miliona eura od Moamera Gadafija.

Sudski izvor, koji je direktno upoznat s slučajem, rekao je za AP da je Sarkozi jučer zadržan u pritvoru u policijskoj stanici u Nanteru, zapadno od Pariza.

Sarkozi i njegov bivši šef osoblja negiraju da su bilo šta pogrešno uradili u slučaju, koji je uključivao finansiranje njegove pobjede na predsjedničkim izborima 2007. godine.

Iako se istraga vodi od 2013. godine, slučaj je populariziran tri godine kasnije kada je francusko-libanski biznismen Zijad Takijedin rekao za istraživački sajt "Mediapart" da je isporučio Sarkoziju i njegovom bivšem šefu osoblja kofere iz Libije u kojima se nalazilo pet miliona eura u kešu.

Istražitelji ispituju tvrdnje da je Gadafijev režim tajno dao Sarkoziju ukupno 50 miliona eura za kampanju 2017. godine, što bi bilo znatno iznad legalne granice za finansiranje kampanje, koja je u to vrijeme bila 21 milion eura.

Pored toga, navodno plaćanje kampanje Sarkozija prekršilo bi francuske propise, kojima se zabranjuje finansiranje iz inostranstva i zahtjeva objavljivanje izvora sredstava za vođenje kampanje.

Sarkozi je bio predsjednik Francuske od 2007. do 2012. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.