NJEMAČKA

Azilant silovao studenticu i ostavio je da se utopi

Agencije/Ilustracija

Večernji list

22.3.2018

Tražilac azila osuđen je danas na doživotnu zatvorsku kaznu zbog silovanja i ubistva studentice u Frajburgu, u slučaju koji je izazvao veliku pažnju u njemačkoj javnosti.

Husein Kavari (Hussein Khavari), koji tvrdi da je iz Afganistana, ali čije pravo porijeklo ni dob nisu definitivno poznati, priznao je napad na studenticu medicine Mariju Ladenburger (19) u oktobru 2016. godine.

Kavari je odgurnuo njen bicikl dok se vraćala kući sa zabave, a potom ju je gušio, silovao i ostavio uz rijeku u kojoj se, kako je pokazala autopsija, utopila.

Njeno umiranje u vodi trajalo je najmanje sat.

- Znao je da je još živa kad ju je stavio u rijeci Drajsam, da će se utopiti, da se morala utopiti - rekla je sutkinja Katrin Šenk (Kathrin Schenk).

Kavari je uhapšen sedam sedmica kasnije u velikoj potrazi. Priznavši napad, rekao je da je u to vrijeme teško zloupotrebljavao alkohol i drogu.

Zločin je izazvao veliki gnjev i kritike dijela njemačke javnosti zbog izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel.

Tužilac Ekart Berger (Eckart) podsjetio je porotu da se sudi počiniocu, a ne njemačkoj izbjegličkoj politici.

Kako pišu njemački mediji, prijevremeno puštanje prije 15 godina zatvora gotovo je nemoguće, a Kavari će vjerovatno u zatvoru provesti i više vremena.

Tek nakon hapšenja otkriveno je da je Kavari u maju 2013. već počinio nasilan zločin, kada je u Grčkoj odgurnuo jednu ženu s litice na otoku Corfu, teško je ozlijedivši. Tu je bio osuđen 2014. na 10 godina zbog pokušaja ubistva, ali je pušten uvjetno u oktobru 2015. godine.

Kavari je došao u Njemačku preko Austrije u novembru 2015. godine na vrhuncu imigrantskog vala, bez identifikacijskih papira i pratnje.

Iako je tvrdio da je iz Afganistana, jedan policajac tokom suđenja je rekao kako njegov mobitel i računi na društvenim mrežama ukazuju na to da je dugo živio u Iranu.

Sutkinja Šenk u decembru je putem njegovog mobitela došla do njegovog oca, koji je preko prevodioca rekao da živi u Iranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.