BOGATSVO

Princ rasipnik ili borac za ljudska prava: Bogat sam, nisam ni Gandi, ni Mandela

Vijesti.me

22.3.2018

Saudijski princ Muhamed bin Salman kazao je da je svjestan da je u Saudijskoj Arabiji dominantna ultrakonzervativna interpretacija islama koja je oduzela ženama osnovna ljudska prava, ograničavajući im društveni život zabranjujući bioskope, pozorišta, kao i slušanje muzike.

On je TV emisiji "60 minuta nedjeljom", koja se prikazuje na kanalu CBS, govorio o ulozi islama, zatvaranju saudijskih prinčeva, svom bogatstvu...

- Bili smo žrtve, naročito moja generacija koja je zbog toga najviše propatila - rekao je Mohamed bin Salman.

U junu prošle godine on je prvi put dopustio ženama da voze automobile i snažno se založio za proširenje sadržaja zabavnog života.

Na pitanje jesu li žene ravnopravne s muškarcima, princ Muhamed je odgovorio: "Apsolutno. Svi smo mi ljudska bića i tu nema nikakve razlike".


S njegovim dolaskom na vlast prestao je da važi strogi pravilnik zabrana prilikom odijevanja žena, povećan je njihov udio u radnoj snazi, a rekao je i da vlada radi na reguliranju izjednačavanja plaća muškarcima i ženama.

Princ Muhamed također je branio svoju odluku o zatvaranju više od 380 saudijskih prinčeva, biznismena i bivših ministara u vladi, koje je držao u kućnom pritvoru u jednom hotelu.

- Ono što radimo u Saudijskoj Arabiji je ekstremno važno i potrebno. Sve što smo učinili bilo je u skladu s važećim zakonima - rekao je o hapšenjima.

Kritičari mu zamjeraju da enormno troši vlastiti novac, dok istovremeno propovjeda fiskalnu odgovornost, a građanima je nametnuo i nove poreze.

U samo nekoliko posljednjih godina, princ Muhamed je kupio superjahtu za 500.000.000 dolara, francuski dvorac za više od 300.000.000 dolara i umjetničku sliku za 450.000.000 dolara.


- Što se tiče mojih privatnih troškova - da, ja sam bogat. Nisam siromašan. Nisam ni Mahatma Gandi (Gandhi), ni Nelson Mandela.

Muhamed je nasljednik kraljevske krune i postat će kralj kad umre njegov otac, kralj Salman. Teoretski, Muhamed bi mogao vladati Saudijskom Arabijom idućih 50 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.