PALESTINA

Abas bolestan, ima li nasljednika?

CdM

22.3.2018

Zdravlje palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, koji će 26. marta napuniti 83 godine, pogoršalo se posljednjih nekoliko mjeseci, a svi se pitaju ko je nasljednik.

U njegovu predsjedničku palatu u Ramali na Zapadnoj obali doselio se kardiolog da nadgleda dugogodišnjeg lidera, naveli su neimenovani zvaničnici.

Krajem februara Abas je bio u bolnici u Baltimoru, za vrijeme posjete SAD gdje se obratio sjednici Vijeća sigurnosti UN u Njujorku, kada je uočeno da je slab, jer je povremeno teško dolazio do daha, navodi AP.

Međutim, palestinski lider, koji je strastveni pušač i ima dugotrajne srčane probleme, tvrdi da mu je dobro, prenosi CdM.

Izraelski mediji su nedavno objavili da je Izrael zabrinut da bi borba za vlast na palestinskim teritorijima uskoro mogla početi i da će ugroziti stabilnost regiona. Palestinski zvaničnici takođe ne kriju da su zabrinuti, jer Abas nasljednika nije odredio, a potencijalni kandidati se tiho pripremaju za funkciju.

Abas je naslijedio Jasera Arafata poslije njegove smrti 2004. i naredne godine izabran je za predsjednika. Od tada je na toj funkciji jer novih zbora nije bilo zbog političkih podjela s rivalskim Hamasom.

Abas je prije dvadeset godina operirao rak prostate, a u ljeto pošle godine bio je na pregledu u bolnici u Ramali, što je podstaklo glasine da je pretrpio moždani udar. Prije dvije godine bio je iscrpljen i imao bolove u grudima.

Palestinski lider je poslije posjete SAD u februaru odlučio da se vrati na Zapadnu obalu, iako je bilo planirano da otputuje u Venecuelu. Nakon povratka je rekao da su medicinski testovi dali pozitivne rezultate, ne ulazeći u detalje.

Uz kardiologa u predsjedničkoj rezidenciji njega svakodnevno obilazi i drugi ljekar, rekli su anonimni medicinski izvori. Abasovi saradnici kažu da se žali na jake stomačne bolove, ali tvrdi da je to rezultat stresa i ljutnje, a da glasine da boluje od raka probavnog sistema nijesu tačne.

Abasovo zdravlje narušeno je u posebno teškom vremenu kada ni poslije 14 godina njegove vladavine nije ostvaren cilj palestinske nezavisnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.