DOGOVOR

Hrvatska i Srbija će razmijeniti spiskove optuženih za zločine

Blic.rs

23.3.2018

Srbija i Hrvatska dogovorile su formiranje dvije zajedničke komisije čiji će članovi raditi na rješavanju problema procesuiranja ratnih zločina, a ministri pravde dvije zemlje su poručili kako su otvorena pitanja u oblasti pravosuđa rješiva ako bude strpljenja.

Ministri pravde Srbije i Hrvatske Nela Kuburović i Dražen Bošnjaković saglasili su se na prvom sastanku u Beogradu, da su teme između dvije države u oblasti pravosuđa složene i otvorene, ali da su rješive ukoliko bude strpljenja i ukoliko se bude išlo korak po korak.

U tom smislu, na sastanku su dogovorili formiranje dvije zajedničke komisije čiji će članovi raditi na rješavanju problema procesuiranja ratnih zločina, kao i razmjene spiskova osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine, navodi se u zajedničkom saopćenju ministarstava pravde Srbije i Hrvatske.

Kuburović i Bošnjaković su tokom sastanka konstatirali da postoji dobra volja obje države za saradnjom i rješavanjem svih otvorenih pitanja u oblasti pravosuđa.

Obje strane su, kako se navodi u saopćenju, iskazale otvorenost i međusobno uvažavanje, kao i spremnost za uspostavljanje partnerskih odnosa i veza.

Kuburović i Bošnjaković razgovarali su i o iskustvima dvije države u procesu pridruživanja EU, a ministar pravde Hrvatske je poručio da je to ministarstvo spremno da u svakom momentu pomogne kolegama iz Srbije i pruži stručnu pomoć.

Također su, kako se navodi, razmijenjena iskustva u borbi protiv korupcije, promjenama Ustava i uspostavljanju e-pravosuđa.

Kuburović i Bošnjaković su se saglasili da se sva otvorena pitanja trebaju i moraju  rješavati kroz bilateralne pregovore i rad radnih grupa, i istaknuli nadu da je današnji sastanak samo prvi u nizu i početak buduće saradnje, koja je neophodna kako bi se došlo do zajedničkih rješenja.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.