SUKOBI

Trgovinski rat na pomolu: Rusija i Kina pripremaju odgovor na američke carine

Nezavisne novine

23.3.2018

Rusija će vjerovatno pripremiti popis ograničenja na uvoz određenih proizvoda iz Sjedinjenih Američkih Država kao odgovor na američke carine na uvoz čelika i aluminija, a na sličan se potez sprema i Kina, izvijestili su u petak iz tamošnjih ministarstava trgovine.

Ruska najava nadovezala se na upozorenje Pekinga da bi mogao uzvratiti protivmjerama na najavljene američke carine, što je potpirilo strah od globalnog trgovinskog rata, prenosi Nezavisne.

Ruski proizvođači čelika i aluminija minimiziraju potencijalni učinak američkih carina, ali iz ruskog ministarstva trgovine upozoravaju da će one ipak imati utjecaja.

"Mi ćemo pripremiti naše mišljenje, dostaviti ga ministarstvu ekonomije i obratiti se Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO)", kazao je zamjenik ruskog ministra trgovine Viktor Jevtukov prema izvještaju agencije Interfax.

"Vjerovatno ćemo pripremiti prijedloge o protumjerama, odnosno restrikcije na uvoz američke robe. Mislim da će sve zemlje ići tim putem", dodao je.

Američke carine mogle bi stajati ruske proizvođače čelika dvije milijarde dolara a one koji proizvode aluminij milijardu dolara, izjavio je Jevtukov, pozivajući se na preliminarne procjene ruskog ministarstva trgovine. Pritom nije bilo jasno odnose li se te procjene na godišnje gubitke.

Kinesko ministarstvo trgovine također je u petak saopćilo da planiraju mjere u vrijednosti do tri milijarde dolara na uvoz iz SAD-a radi protuteže američkim carinama na uvoz čelika i aluminija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.