TRGOVINSKI RAT

Kina upozorila SAD zbog carinskih mjera

Avaz.ba

24.3.2018

Kina je upozorila SAD u subotu da je "spremna i sposobna braniti svoje nacionalne interese" u potencijalnom trgovinskom ratu.

Glavni kineski ekonomski zvaničnik Liu He razgovarao je telefonski s američkim ministrom financija Stivenom Menčinom (Steven Mnuchin) te je "pristao nastaviti raspravljati" o trgovinskim pitanjima, objavila je u subotu kineska agencija Xinhua.

"Kina je spremna braniti svoje nacionalne interese i nada se da će obje strane ostati racionalne i raditi zajedno na očuvanju opće stabilnosti gospodarskih i trgovinskih odnosa između Kine i SAD-a", izjavio je Liu.

Do telefonskog razgovora koji je otkrila Xinhua, službena novinska agencija, dolazi u trenutku kad su povišene tenzije između Pekinga i Vašingtona nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) dopustio uvođenje carina na kineski uvoz u vrijednosti koja bi mogla dosegnuti 60 milijardi dolara.

Carine su usmjerene na sektore u kojima Vašington optužuje Kinu da je krala američku tehnologiju.

Liu He je zvaničnik kineske Komunističke stranke, obrazovan je na Univerzitetu Harvard u SAD, a u ponedjeljak je promoviran u zamjenika premijera. Odsad bi trebao nadgledati financijske i gospodarske sektore Kine.

U avgustu je Vašington službeno pokrenuo istragu o kineskoj praksi u području intelektualnog vlasništva te o prisilnom transferu američkih tehnologija.

Istraga je pokrenuta u skladu s člankom 301 američkog zakona o trgovini koji se odnosi na pitanja intelektualnog vlasništva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.