POLICAJAC HEROJ

Francuzi oplakuju heroja: Makron poručuje da ga Francuska nikad neće zaboraviti

Blic.rs

24.3.2018

Francuski policajac Arno Beltram (44), koji je tokom talačke krize u gradiću Trebezu zamijenio mjesta s jednim od talaca, preminuo je danas od zadobivenih povreda.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da je Beltram (45) poginuo kao heroj i da je iskazao veliku hrabrost.

- Umro je za svoju zemlju. Francuska nikada neće zaboraviti njegovo herojstvo, hrabrost i žrtvu - rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb (Gerrard Colombe).

Arno je zamijenio mjesta s taocem, a na kraju četverosatne opsade supermarketa u gradiću na jugu Francuske upucan je u vrat. On se sam prijavio da zamijeni mjesto sa ženom koju je držao za taoca otmičar Radoun Lakdim. Napadač je upucao jednog od radnika marketa i jednu mušteriju, a onda povikao da je vojnik Islamske države.

Beltram je pomogao pri okončanju ubilačkog pohoda radikalnog islamiste Reduana Lakdima (25), koji je na jugu ubio tri osobe. Kada je zamijenio mjesto s taocem, Beltram je ostavio otvorenu liniju na svom mobilnom telefonu, što je omogućilo policajcima izvan radnje da čuju šta se dešava unutra. Kada su čuli pucnje, policija je uletjela u market i likvidirala islamistu i evakuirala teško povrijeđenog Beltrama. Tokom ubilačkog pohoda ranjeno je 16 osoba, od čega dvije teže.


Međutim, Beltram je danas preminuo od zadobivenih povreda.

- Ponudivši sebe kao taoca teroristi koji se krio u supermarketu, Beltram je spasao život civila i pokazao izvanrednu hrabrost i samo požrtvovanje - napisao je francuski predsjednik Emanuel Makron.

Lakdim je zahtijevao oslobođenje Salaha Abdeslama jednog od preživjelih osumnjičenih za napad u Parizu 13. novembra 2015. godine kada je ubijeno 130 osoba.

Nasilje je počelo jučer u gradu Karkasoneu, gdje je Lakdim oteo automobil. Ubio je putnika, čije je tijelo kasnije pronađeno u žbunju, a zatim ranio vozača. On je potom pucao na grupu policajaca i ranio je jednog.

Odatle je otišao u gradić Trebez, gdje je upao u supermarket uz povike da je vojnik ISIS-a i uzeo taoce.

Beltram je završio obuku za žandarmeriju i za specijalnu interventu jedinicu, specijalizovanu za spasavanje taoca i borbu protiv terorizma. Nakon dvije godine u Iraku, 2007. godine je odlikovan vojnim krstom, nakon čega je četiri godine u sklopu Republičke garde čuvao Jelisejsku palatu. Potom je radio i kao specijalni savjetnik generalnom sekretaru francuskog Ministarstva za ekologiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.