GLOBUS

Bajden: Amerika se bori za "dušu nacije"

Avaz.ba

24.3.2018

Bivši američki potpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da se Amerika nalazi u borbi za "dušu nacije".

Demokrata Džo Bajden govorio je u petak pred više od 1.500 ljudi na Univerzitetu u Konektikatu, nekoliko sati nakon što je u Merilendu primio nagradu Američke pomorske akademije u ime republikanskog senatora Džona Mekejna (John McCain), koji se bori s istim agresivnim rakom mozga od kojeg je umro Bajdenov sin Bo 2015. godine.

- On je moj veoma blizak prijatelj i politički protivnik... Zamolio me je da odem u Anapolis i govorim u njegovo ime - rekao je Bajden.

Bajden je rekao da će vrijeme pokazati da li će se kandidirati za predsjednika SAD 2020. godine

Ipak, Bajden, koji se s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) razmijenio oštre riječi, rekao je da SAD ne mogu sebi da dozvole osam godina sadašnje republikanske administracije.

- Nalazimo se u borbi za dušu ove nacije - rekao je bivši američki potpredsjednik.

Donald Tramp oštro je u četvrtak, 22. marta, odgovorio na izjavu Džoa Bajdena da bi "prebio Boga u njemu", navodeći na Twitteru da Bajden pokušava da se ponaša kao "opasan momak", ali da je zapravo psihički i fizički slab.

Njegova reakcija uslijedila je pošto je Bajden na mitingu protiv seksualnih napada na Floridi citirao Trampove problematične komentare o ženama iz 2005. godine. - Da smo u srednjoj školi odveo bih ga iza sale za fizičko i pretukao - rekao je Bajden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.