PROTIV ORUŽJA

Stotine hiljada mladih Amerikanaca u "Mimohodu za naše živote"

Index.hr

24.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Foto: AFP

Ogorčeni ponovljenim pucnjavama u svojim školama, stotine hiljada mladih Amerikanaca izašle su danas na ulice, na historijski protest protiv vatrenog oružja.

Protest u Vašingtonu traje sa sloganom "Nikad više"! 

Više od 800 protesta odvija se u ostalim gradovima SAD, predvođeni mladima. Unuka Martina Lutera Kinga (Luther), kojoj je tek devet godina, uputila je u Vašingtonu snažan poziv protiv vatrenog oružja, a njena je spontanost potaknula oduševljenje okupljenih. 

Nadahnuvši se slavnim govorom svog djeda, aktivista za građanska prava Jolanda Rene King (Yolanda Renee King) rekla je: "U snu koji ja sanjam, previše je previše. U ovom svijetu ne bi trebalo biti oružja. Prenesite poruku, čujete li? Diljem čitave zemlje. Bit ćemo velik naraštaj", dodala je sigurnim glasom, što je popraćeno pljeskom.

Mimohod za naše živote

Nacionalni događaj prozvan "March for Our Lives" ("Mimohod za naše živote") spontana je reakcija na pokolj 17 osoba u floridskoj srednjoj školi 14. februara. 

Ta, još jedna u nizu, drama brojnim Amerikancima je prelila čašu. Njihova se frustracija pothranjuje nedjelovanjem zakonodavaca i državnih vlasti, suzdržanih u djelovanju protiv moćnog lobija oružja National Rifle Association (NRA).

Mogućnost posjedovanja vatrenog oružja milioni Amerikanaca smatraju ustavnim pravom jednako temeljnim poput slobode govora.

Zvijezde i preživjeli učenici

Ovog puta, međutim, ubistvo koje je počinio bivši učenik, psihički nestabilan, u gradu Parklandu, spojio je "preživjele" učenike. Već pet sedmica sveprisutni su u medijima.

Petero njih našlo se na naslovnici časopisa "Time" ove sedmice. Njihova energija omogućila im je podršku brojnih poznatih osoba.

Džordž Kluni (George Clooney), Opra Vinfri (Oprah Winfrey) i Stiven Spilberg (Spilberg) dali su po 500.000 dolara kao podršku "Mimohodu za naše živote".

Glumac Bil Marej (Bill Murray) uporedio je mobilizaciju s onom iz šezdesetih godina protiv rata u Vijetnamu.

Na pozornici podignutoj na Konstitušn aveniji, u srcu glavnog grada, izmjenjuju se zvijezde poput Arijane Grande (Ariana), Dženifer Hadson (Jennifer Hudson), Demi Lovato, Džastina Timberlejka (Justin Timberlake) i Majli Sajrus (Miley Cyrus).

Smrt 30 hiljada ljudi godišnje 

Odlučnost dijele i na društvenim mrežama s mnoštvom poruka koje pozivaju na zabranu jurišnih pušaka i ograničenje pristupa oružju pod haštagom #Enough.

Oružje je krivo za smrt više od 30.000 osoba godišnje u SAD gdje se školska omladina ponekad predstavlja kao "generacija masovne pucnjave" ili "generacija Columbine", prema imenu srednje škole u Koloradu, gdje su dva učenika usmrtila 12 školskih kolega i profesora 1999. godine.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.