TENZIJE

Katalonski parlament odlučio: Pudždemon može biti premijer

CDM.me

28.3.2018

Katalonski parlament, u kojem većinu mjesta imaju zagovornici nezavisnosti, izglasao je pravo da Karles Pudždemon bude izabran za predsjednika vlade.

To je prvi korak u njihovom pokušaju da ga vrate na čelo pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika.

Tri stranke za nezavisnost: Zajedno za Kataloniju (JXC), Katalonska republikanska ljevica (ERC) i Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje imaju 70 od 135 mjesta u regionalnom parlamentu u Barceloni, donijele su rezoluciju kojom bivši premijer ima pravo da bude predsjednik vlade Katalonije.

Pokrajina na obali Sredozemnog mora već je tri mjeseca bez vlade, a izglasana rezolucija neće trenutno promijeniti političku paralizu u tom regionu.

Rezoluciju su donijeli zagovornici nezavisnosti nakon što je Pudždemon u Njemačkoj  uhapšen. On u pritvoru čeka odluku njemačkog suda o izručenju Španiji, a do odluke bi moglo proteći 60 dana.

Pudždemon je bio kandidat za predsjednika vlade nakon što su tri stranke osvojile većinu mjesta na prijevremenim parlamentarnim izborima u decembru.

S obzirom na to da mu je prijetilo hapšenje stupanjem na špansko tlo, htjeli su ga izglasati i izabrati na daljinu, preko videoekrana.

Španski ustavni sud je to zabranio, napomenuvši kako se osoba mora lično pojaviti na glasanju u parlamentu da bi bila izabrana.

Pudždemon, uhapšen na osnovu evropskog naloga, optužen je za pobunu protiv Španije, kao i za korištenje javnog novca za organiziranje protuustavnog referenduma u oktobru koji je doveo do izglasavanja uspostavljanja republike Katalonije u parlamentu u Barceloni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.