INDIJA

Raspisali konkurs za posao, prijavilo se 25 miliona ljudi

Avaz.ba

29.3.2018

Oko 25 miliona ljudi, više od broja stanovnika Australije, prijavilo se za oko 90.000 radnih mjesta u Indijskim željeznicama, što ukazuje na izazove s kojima se suočava premijer Narendra Modi, koji je obećao otvaranje novih radnih mjesta tokom svog mandata.

Modi je došao na vlast nakon izbora 2014., obećavajući pokretanje privrednog rasta u trećoj najvećoj ekonomiji Azije i stvaranje novih radnih mjesta.

No, njegova inicijativa "Made in India", s ciljem da se poveća udio proizvodnje u indijskoj privredi, koja teži dva biliona američkih dolara, sa 17 na 25 posto i otvori 100 miliona radnih mjesta do 2022., nije do sada dala rezultate.

Traže strojovođe, tehničare, inspektore pruga, tesare...

Državne željeznice, koje trenutno zapošljavaju 1,3 miliona ljudi, saopćile su da otvaraju desetke hiljada novih radnih mjesta - mašinovođa, tehničara, inspektora pruga, tesara i raznih drugih zanimanja.

Cilj je, tvrde, poboljšati sigurnost četvrte najveće željezničke mreže na svijetu.

- Ovako velik broj molbi pokazuje da uistinu postoji manjak poslova, ali da Indijci najviše vole poslove u državnim preduzećima. Moramo se odmaknuti od takvog načina razmišljanja - kazao je Maheš Vajas (Mahesh Vyas), izvršni voditelj u think-tanku za ekonomiju CMIE.

Indijske željeznice su najveći poslodavac u državi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.