REAKCIJE

Lavrov: Zapadne zemlje se igraju dječijih igara

Fena

2.4.2018

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Veliku Britaniju i zapadne partnere da se „igraju dječijih igara“, misleći na protjerivanje više od 100 ruskih diplomata zbog napada nervnim plinom na bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj, prenosi BBC.

On je rekao da te države „krše općeprihvaćeno ponašanje“ te da iznose „laži i dezinformacije“ o krivici Moskve za napad na Sergeija Skripala i njegovu kćerku. Do sada je 29 država protjeralo najmanje jednog ruskog diplomatu, a i Moskva je naredila protjerivanje američkih diplomata kao odgovor na to.

- U klasičnom Hladnom ratu su postojala pravila i prihvatljivo ponašanje. Mislim da su naši zapadni partneri, mislimo prvo na Veliku Britaniju i SAD, ali i na nekoliko drugih zemalja koje ih slijepo slijede, zanemarili to. Ne želimo se igrati dječijih igara, a do sada oni rade upravo to. Dok sam bio dijete, govorili bismo da onaj ko je počeo igru treba je i završiti - rekao je Lavrov.

On je sugerirao da bi trovanje bivšeg obavještajca moglo biti u interesu vlade Velike Britanije, koja se dovela u „nezgodnu situaciju“ zbog Brexita.

- Postoje i druga objašnjenja, stručnjaci govore o njima. Britanske specijalne službe bi mogle imati koristi i svi znaju da one mogu imati i dozvolu za ubijanje - kazao je Lavrov.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.